Bekymret for økende russisk flyaktivitet

Fylkesordfører i Finnmark er bekymret for økende russisk flyaktivitet. Sist uke ble russiske bombefly med atomvåpen om bord avskåret av norske F-16 fly.

Runar Sjåstad

Fylkesordfører i Finnmark Runar Sjåstad.

Foto: Knut Åserud

Fylkesordfører Runar Sjåstad i Finnmark er svært bekymret over den økende militære flyaktiviteten rett utenfor finnmarkskysten.

– Det er helt klart at situasjonen som har oppstått etter krisen i Ukraina med opptrapping av militært nærvær og den her typen flyvninger, ikke er noen god situasjon å være i, sier Sjåstad.

– Kan være trussel for sivil luftfart

Det var den britiske avisa Sunday express som først skrev om hendelsen sist onsdag.

Seks russiske militærfly blir avskåret utenfor Finnmark. Det dreide seg om bombefly av typen TU-95 lastet med atomvåpen.

Informasjonen skal ha blitt fanget opp gjennom cockpit-samtaler av norsk militær etterretning. Det skriver den britiske avisa. Fylkesordfører legger ikke skjul på at dette er opplysninger han ikke liker.

– Til syvende og sist så kan de utgjøre en trussel også får sivil luftfart på norsk side. Det kan ende galt, sier Sjåstad.

Norske og russiske fly like ved grensen til Norge.

Norske og russiske fly like ved grensen til Norge.

Foto: Forsvaret

Ikke armerte våpen

Atomvåpnene som var om bord skal ikke ha vært armert. Men den økende militære trafikken i luftrommet er noe Runar Sjåstad vil ta opp med sentrale myndigheter.

– Ellers er vi i kontakt med politiske kollegaer i Barentsregionen, også i Russland. Og jeg tror ikke de er mer bekvem av denne situasjonen her enn det vi er, sier han.

Han frykter at mangelen på dialog mellom Norge og Russland kan føre til enda flere slike hendelser.

– Det er ikke tvil om at manglende dialog, økt militært nærvær og aktivitet fører til at det er flere i luftrommet, sier han.