Hopp til innhold

– Han gjorde alt han kunne for å få de andre ut av det brennende teltet

I april reddet Stein Gunnar Kvien (55) kone og barnebarn da lavvoen hans eksploderte og brant opp. Tirsdag ble han stedt til hvile fra Salangen kirke.

Gravlag tirsdag

Stein Gunnar Kvien (55) ble begravlagt fra Salangen kirke 10. august - fire måneder etter at han døde etter lavvobrann-tragedien i Salangen.

Foto: Arild Moe/NRK

Den hvitmalte kirka fra 1981i Sjøvegan var fullsatt av familie, venner og kolleger som ønsket å ta farvel.

Sokneprest Kim Astrup forrettet under seremonien og trakk spesielt fram avdødes heltemot.

– Han gjorde alt han kunne for å få de andre ut av det brennende teltet. Det var en selvfølge for han at han skulle gjøre hva han kunne for sine. Familien minnes han i kjærlighet og takknemlighet.

Fikk omfattende brannskader

Branndramaet skjedde tidlig lørdag morgen 10. april i Salangen. Mens kona og fire barnebarn sov, skulle 55-åringen koke kaffe. En gasslekkasje gjorde at lavvoen tok fyr i en eksplosjonsartet brann. I branninfernoet fikk bestefaren reddet samtlige ut. Det kostet ham livet . Senere døde ett av barnebarna på seks år .

Tre av de gjenlevende barnebarna på 12, 9 og 5 år har fått intensiv behandling for brannskader ved Haukeland sykehus. Femåringen ble senere overført til Shriners Hospital for Children i Boston som er speisalister på brannskader hos barn. Der får han fortsatt behandling.

– Legene har nesten klart å erstatte all brannskadd hud på femåringen,sa Wenche Bjørkeng, familiens talsperson, til VG i juli.

De to barna på 12 og 9 år flyttet i juli hjem til Finnsnes, hvor kommunen sørger for oppfølging, behandling og trening. Barnas bestemor ble samme måned flyttet fra Haukeland sykehus til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rystet en hel nasjon

Fullsatt kirke

400 personer møtte opp i en fullsatt Salangen kirke for å ta farvel.

Foto: Arild Moe/NRK

Branntragedien i Salangen kommune rystet en hel nasjon og førte til en innsamlingsaksjon som har gitt familien over en million kroner. På Facebook har over 10.000 nordmenn gitt sin støtte til brannofrene.

Sokneprest Kim Astrup viste også til engasjementet nordmenn har vist.

– Den slags død som griper inn i en stille morgenstund med utsikt til kaffe, og forvandler den til et inferno, ryster oss alle, sa hun til forsamlingen.

Begravelsene av bestefaren og det seks år gamle barnebarnet har vært utsatt i fire måneder for at hele familien skulle få sjanse til å ta farvel. Torsdag blir seksåringen stedt til hvile i nabokommunen Lenvik.

Teltbrann i Salangen

Lavvoen brant helt opp i den eksplosjonsartede brannen. Her er etterforskere på brannstedet dagen etter ulykken.

Foto: Nils Mehren / NRK