Hopp til innhold

Barnehuset blir etablert i Kirkenes

Regjeringen har besluttet å legge barnehuset i Finnmark til Kirkenes. Ikke en dag for tidlig, mener Sør-Varanger-ordføreren.

Politihuset i Kirkenes

Nødsentralene i Finnmark skal samlokaliseres til politistasjonen i Kirkenes – som også er hovedsetet for Finnmark politidistrikt.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Selv om jeg selvsagt er fornøyd med at det blir etablert flere arbeidsplasser i Sør-Varanger kommune handler dette kun om barn og barns rettigheter. Finnmark har ikke hatt et eget barnehus fram til nå. Denne etableringen kommer ikke en eneste dag for tidlig, sier Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen (Ap).

Per Willy Amundsen på Storskog

Per Willy Amundsen kunngjorde i dag at Kirkenes får barnehus. Her sammen med politimester i Finnmark, Ellen Katrine Hætta, på Storskog grensepasseringssted.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Eneste fylke uten barnehus

Fredag kunngjorde justis- og beredskapsminister Per Willy Amundsen (Frp) at regjeringen har valgt Kirkenes som sted for etablering av det nye barnehuset i Finnmark.

Finnmark har vært eneste norske fylke uten et slikt tilbud (se faktaramme til høyre).

– I Kirkenes har vi en kombinasjon av forhold som gjør at vi best kan legge til rette for å etablere et barnehus på en god måte i samarbeid med barnehuset i Tromsø, sier Amundsen.

Det er allerede vedtatt en samlokalisering av nødsentralene i Kirkenes i tilknytning til hovedsetet for det nye Finnmark politidistrikt.

– Når kan dette huset stå ferdig?

– Jeg legger til grunn at dette skal skje så raskt som mulig. Jeg har ingen dato, men dette skal skje uten ubegrunnet opphold.

Barnehuset i Bergen

Barnehusene har tatt i bruk nye metoder for avhør og medisinsk undersøkelse som er mindre belastende for barna. Her fra barnehuset i Bergen.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

– Barns retter mer på dagsorden

Rafaelsen er en av mange i Kirkenes som har jobbet hardt for å få lagt Finnmarks barnehus til byen. Da justis- og beredskapsministeren besøkte Kirkenes tidligere i år var barnehus et av flere tema i møtet med politimester Ellen Katrine Hætta.

– Det er veldig flott, og riktig, at dette barnehuset blir lagt til Kirkenes. Vi får nå samlokalisert nødsentralene til byen. Det å kombinere dette med et barnehus er fantastisk.

– Hvorfor har ikke Finnmark hatt et barnehus før nå?

– Nei, det kan man spekulere på. Men det er ikke til å komme utenom at barns rettigheter er kommet mer på dagsorden de siste årene, sier Rafaelsen.