Hopp til innhold

Barentssekretariatet granskes

Utenriksdepartementet reagerer på pengebruken i Barentssekretariatet i Kirkenes.

Barentspenger

Utenriksdepartementet reagerer på pengebruken i Barentssekretariatet.

De holder derfor tilbake årets bevilgning på 40 millioner kroner. Dette er penger som skulle vært brukt til norsk-russiske prosjekter.

Det er driften ved Barentssekretariatet i kirkenes som nå granskes av Utenriksdepartementet.

– Det som er meldt fra vår kontrollenhet i forhold til dette er at det er usikkerhet i forhold noen av postene. Og det er det som er tilfelle for fjorårets drift, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Torgeir Larsen.

I følge anonyme kilder NRK har snakket med skal prosjektpenger på 2,5 millioner kroner vært brukt til administrasjon. Utenriksdepartementet vil ikke bekrefte disse opplysningene.

Styreleder i Barentssekretariatet, Målfrid Baik sier de ikke har kjent til situasjonen.

– Jeg vil først og fremst si at det er veldig lite midler som brukes generelt til administrasjonen. Og det har heller ikke blitt brukt mer til administrasjon i 2012 enn forutgående år hvor UD har godkjent det. Så jeg er overrasket over det, sier Baik.

Barentssekretariatet gir støtte til omtrent 200 samarbeidsprosjekter mellom Norge og Russland hvert år. Allerede nå er flere prosjekter i ferd med å stoppe opp.

I Utenriksdepartementet vet de ikke når konflikten med Barentssekretariatet blir løst. Før det skjer vil ikke Barentssamarbeidet få penger til driften for i år.