Hopp til innhold

Barents Observer legges ned i sin nåværende form

Styret i Barentssekretariatet bestemte fredag at nettstedet Barents Observer skal legges ned i sin nåværende form.

Barents Observer

Faksimile.

Styreleder Stig Olsen sier til NRK at de nå satser på å samarbeide med et mediehus om nyheter fra Barentsregionen.

– Styret vil organisere nyhetsarbeidet på en annen måte, sier styrelederen etter møtet i Tromsø fredag.

Dagens situasjon er at Barents Observer er uten ansatte siden redaktør Thomas Nilsen ble sparket etter en konflikt om redaksjonell uavhengighet, og de andre ansatte har sagt opp.

Redaktørens avskjedigelse ble etter kort tid trukket tilbake, men Thomas Nilsen vil ikke ha jobben tilbake.

Mye bråk

Det har lenge vært uro i Barents Observer, siden debatten om hvorvidt nettstedet skulle redigeres etter Redaktørplakaten, blusset opp igjen. De ansatte ville at avisa skulle ha en fri stilling, slik som er vanlig i norsk presse.

Denne debatten kulminerte med at redaktør Thomas Nilsen ble avskjediget. Ikke lenge etter sa de andre ansatte opp sine stillinger.

Ut på anbud

Styreleder Stig Olsen sier at de nå er på jakt etter en nordnorsk mediebedrift som kan inkorporere Barents Observer i sitt mediehus. Det betyr at Barents Observer blir lagt inn under en eksisterende bedrift.

– Jeg har allerede snakket med flere medieselskap i generelle vendinger om saken, og har fått god respons. Jeg tror ikke det blir vanskelig å finne noen som er interessert, sier Olsen

– Nå skal vi utlyse en konkurranse for å finne den rette kandidaten, sier han.

Betale for nyhetstjenester

Til nå er det bevilgninger fra staten ved Utenriksdepartementet som har finansiert nettstedet, og Barentssekretariatet regner med å måtte betale for å få noen til å ta over Barents Observer.

– Den nye organiseringen vil selvsagt koste penger, så nå går vi ut med en konkurranse for å finne ut hva det vil beløpe seg til, sier styrelederen.

Kan det være aktuelt å samarbeide med den nye nettavisen, The Independent Barents observer?

– Nei, det anser jeg som lite aktuelt. Dette er en svært skjør konstruksjon, som neppe har livets rett, sier styrelederen i Barentssekretariatet, Stig Olsen.