Hopp til innhold

Rullestolbrukeren Johannes ble båret til den 800 meter høye fjelltoppen

Rullestolbruker Johannes Matheo Johnson hadde aldri trodd at han noen gang skulle oppleve å komme seg til topps på et fjell. Så dukka helt uventa hjelpere opp.

Rullestolbruker Johannes Matheo Johnson hadde aldri trodd at han noen gang skulle oppleve å komme seg til topps på et fjell.

Her får Johannes oppleve å være på en fjelltopp for første gang.

– Det var ikke bare for å gjøre en god gjerning. Vi ville også skape noe unikt, sier Joakim Jørgensen.

Før helga bar de Johannes, som har cerebral parese, på båre opp til Buren på Kvaløya.

Filmen der Johannes sitter i rullestolen sin på toppen av det 802 meter høye fjellet, går nå sin seiersgang på sosiale medier.

Hovedpersonen selv er strålende fornøyd.

– Utsikten der var helt fantastisk. Du føler deg som kongen av verden. At vi klarte det her, var eventyrlig. Jeg har vært på fjellet. Det hadde jeg aldri trodd at jeg skulle få til, sier Johnson takknemlig.

– Både meningsfullt og unikt

Det var assistenten hans, Espen, som koblet Johannes sammen med Mountain Concept, kameratgjengen fra Tromsø, som de siste årene har gjort flere ville fjellstunt.

Ideen deres er å ta «fjellfiene» til et nytt nivå ved å lage noe helt surrealistisk. Sette sammen noe som ikke gir mening, helst på toppen av et fjell.

Blant anna har de spilt bordtennis på Brosmetinden, de har foreviget en klassisk restaurant-scene på Tromsdalstinden, overrasket Lars Monsen og NRK med bumperball langt inne i fjellet, og på Styrmannstinden har de rigga seg for en TV-kveld med fotballkamp i sofaen.

Det store gjennombruddet fikk de da fikk Tromsø Storm med på en basketkamp på 1044 meter høye Store Blåmann.

Joakim Jørgensen er hovedmannen bak konseptet.

– Denne gangen kunne man slå to fluer i én smekk, gjøre noe meningsfullt og samtidig lage noe unikt av det.

fotostunt

En av de første «scenene» til Mountain Concept, var denne, på Tromsdalstinden.

Foto: privat

– Gal nok i hodet til å si ja

Tanken om å få en rullestolbruker opp på en fjelltopp, fikk han for et par år siden. Så var det å finne den rette kandidaten.

Helt tilfeldig kom han nylig i snakk med en kompis som skulle begynne å jobbe for en fyr med cerebral parese. Det viste seg å være Joakims «drømmemann».

– For at jeg skal kunne skape noe unikt, trenger jeg en unik person. Johannes var helt perfekt til dette. Han er unik, sier Joakim.

Johannes har tidligere blitt rullet gjennom Midnight Sun Marathon. Han elsker utfordringer. Blant kjentfolk kalles han bare for rullestolbrukernes Indiana Jones.

– Jeg liker å reise og oppleve ting, og er veldig målbevisst. De spurte meg fordi de vet at jeg er gal nok i hodet til å si ja, ler han.

Mot toppen

Rullestolbruker Johannes Mateo Johnson bæres på båre opp til Buren på Kvaløya.

Foto: Espen Enoksen

– Nå må de ikke glippe

Torsdag ble planen satt ut i livet.

Med en sanitetsbåre som var leid fra Røde Kors for anledningen, ble Johannes fraktet opp til Buren. Fem mann bytta på å bære båra og rullestolen. Det ble en strabasiøs ferd.

– Jeg hadde aldri latt noen bære meg opp der. Den siste biten er det 40 graders stigning. Du skal ha bra psyke for å la folk bære deg opp, så all kred til Johannes, som ikke ba oss snu, ler Joakim Jørgensen.

Johannes sier han ikke var redd, men forteller at han hadde trodd det var sti hele veien.

– Det kom noen steinete partier der det var så bratt at jeg så rett ned. Det var noen plasser jeg tenkte at nå må de ikke glippe. Men du vet det ikke skjer, og jeg var godt stroppet fast, forsikrer han.

Oppe på toppen fikk «Rullestolbrukernes Indiana Jones» ta inn den magiske utsikten som så mange andre tusen fjellfolk før han.

Og opplevelsen ga mersmak.

– Jeg har lyst på en ny fjelltur, kanskje til neste år, vi får se, sier han.

Buren

Johannes Mateo Johnson har cerebral parese, og hadde aldri trodd han skulle få oppleve å sitte på en fjelltopp.

Foto: Pupill/Mountain concept