Hopp til innhold

Aspaker blir ny fylkesmann i Troms

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) blir etter det NRK kjenner til utnevnt til fylkesmann i Troms i statsråd fredag.

Aspaker
Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Det er første gang at en statsråd har fått en ny jobb mens personen er statsråd, skriver Nettavisen, som først omtalte saken.

Aspaker blir dermed historisk.

– Dette kjenner vi ikke til, sier kommunikasjonsrådgiver Halvard Wensel i Nærings- og Fiskeridepartementet til NTB.

Det var i april det ble kjent at Aspaker, som er fiskeriminister i den sittende regjeringen, var én av sju som søkte stillingen som fylkesmann i Troms.

Vil ikke slutte som statsråd

Den gangen sa hun til NRK at denne søknaden ikke betyr at hun vil gi fra seg statsrådsposten.

– Vi har eksempler på statsråder som har gått inn og ut av regjeringa fra fylkesmannsembete, så det må jeg ikke forlate. Jeg er søker, så vil tiden vise om jeg får jobben. Men jeg er fiskeriminister og har tenkt å fortsette å være det. Jeg har masse ugjort innen både hvitfisk og havbrukssektoren, og gleder meg til å fortsette i den jobben, sa hun til NRK i april.

Aspaker sa den gang også at det ikke var aktuelt å starte i jobben som fylkesmann før hun var ferdig som stortingsrepresentant.

Ludvigsen går av til sommeren

Nåværende fylkesmann Svein Ludvigsen går av med pensjon til sommeren. Han ønsker overfor NTB ikke å kommentere utnevnelsen av etterfølger.

– Jeg kan ikke bekrefte noe, ikke før det har vært i statsråd i dag. Jeg har ingen kommentar, sier Ludvigsen.

Fylkesmennene sorterer under Kommunal- og regionaldepartementet. Nestleder i departementets pressesenter, Frode Jacobsen, ønsker overfor NTB verken å kommentere om Aspaker blir utnevnt til fylkesmann eller om en utnevnelse skjer i statsråd fredag.

Elisabeth Aspaker (51) er født i Harstad. Hun ble valgt inn som vararepresentant på Stortinget for Høyre allerede i 1989.

Fra 2005 har hun vært fast representant fra Troms. Aspaker satt først i Stortingets justiskomité, og siden i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen fram til hun ble utnevnt til statsråd i den blå regjeringen i fjor høst.

51-åringen er utdannet lærer og har også lederutdanning fra Høgskolen i Harstad.

Det har så langt ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Aspaker.

Saken oppdateres

Nyheter fra Troms og Finnmark

Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med Gunnar Grindstein