Hopp til innhold

Tar et friår utendørs

Skoppum (NRK): Ekteparet Martiniussen har pakket sekken for ett år på tur.

Therese og Tom Martinussen går ved siden av hverandre på en jorde.

NYTER NATUREN: Therese og Tom Martinussen elsker å være på tur. Første mål er hytta på Blefjell, cirka 12 mil hjemmefra.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Klokken 09.00 tirsdag morgen låste Tom og Therese Martiniussen døra hjemme på Skoppum, og la ut på tur. De er ikke hjemme igjen før januar neste år.

Ekteparet har vært på lange turer tidligere, og blant annet har de gått Spitsbergen på langs på ski.

Tom og Therese Martiniussen.

Paret har med seg en presskanne. – Ellers er det ingen luksusartikler som blir med på turen, smiler Therese Martiniussen.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– En ferietur kan bli litt for kort. Det er gjerne flere ting en vil se og oppleve. Vi vil være på en lang tur og virkelig kunne slå oss til ro på de fine plassene og slippe tidspresset, sier Tom.

Ingen planer

Første etappe går til hytta på Blefjell. Så venter Hardangervidda, og en ide om å sette kursen nordover mot sommeren. Planene er ikke mer detaljert enn som så.

– Norsk natur er et kjempested å være på tur i. Programmet er ikke spikret, men det er mange steder vi ønsker å se, sier Tom.

13. januar er starten på friluftslivets år 2015. Det er altså ikke tilfeldig at det er nettopp denne datoen paret har valgt som starten på sin tur.

– Det er en egen sjarm med vinterfriluftsliv. Alt er flatt når det er snø, så det er ikke noe problem å finne teltplass, sier Therese.

Ryddet plass

Selv om de mangler et bestemt reisemål, har turen vært planlagt i et halvt år. Mye tid har gått med til å velge utstyr og hva slags mat de skal leve av.

For å få til en slik tur, er prioriteringene viktig, mener de.

– Den største utfordringen for mange er kanskje det å bestemme seg for å gjøre det, og rydde plass i livet til å gjøre det en har lyst til, sier Therese Martiniussen.

Therese og Tom Martinussen går ved siden av hverandre på er jorde.

PÅ TUR: Ekteparet fra Skoppum har ingen bestemt reiserute, men mange ønsker om hva de vil se.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark