Hopp til innhold

Andreas Leknessund med storeslem i Sveits

Tromsø-rytteren reiser hjem med både sammenlagt- og poengtrøya etter fantastiske dager på sykkelsetet mot noen av verdens beste juniorer. Sist en nordmann vant rittet var i 1982.

Andreas Leknessund

Andreas Leknessund var uslåelig i Tour de Pays de Vaud i Sveits.

Foto: Per Erik Mæhlum, Norges Cyckleforbund

– Det var mange som ville angripe meg, sier Andreas Leknessund (18).

Syklisten fra Tromsø startet Nations cup-rittet Tour de Pays de Vaud i Sveits på best mulig måte. Etter en god prolog dominerte han den første ordentlige etappen av juniorrittet i Sveits.

Åtte mil før mål gikk Leknessund i brudd sammen med en tysker. Da det var to mil igjen måtte tyskeren slippe, og Tromsø-rytteren fortsatte alene.

– På slutten der hang han bare på hjulet, så da var det like greit å bare kjøre ifra han, sier Leknessund til NRK.

Leknessunds etapper

Etappe

Plassering

Tidsdifferanse

Prolog (3,5 kilometer

5

- 0.03,61

Etappe 2 (118 kilometer)

1

+ 1.29,00

Etappe 3 (65,7 kilometer)

2

0 (i mål med resten av feltet)

Etappe 4 (22,2 kilometer)

12

0 (i mål med resten av feltet)

Etappe 5 (89,9 kilometer)

53

- 0.17,0

Mange som ville kjøre

Prestasjonen ga han en ledelse på nesten halvannet minutt i sammendraget.

Lørdag var det klart for to etapper.

– Når du sitter med sammenlagttrøya merker du at det er mange som ønsker å rykke fra for å hente inn forspranget. Det var bare å henge på, forteller Leknessund.

Med god hjelp fra de andre på laget klarte han å sykle inn til en andreplass på den første av lørdagens to etapper. Lørdagens andre etappe startet det på verst tenkelig sett.

Etter to minutter punkterte Leknessund.

– Hele feltet fikk det med seg, og det var mange som så muligheten til å ta innpå i sammendraget. Det ble voldsomt med støting i feltet, sier 18-åringen, som klarte å hente inn forspranget.

Det kostet krefter, og i den siste bakken klarte ikke tromsøværingen å holde helt følge med teten. Likevel syklet han inn til en 12. plass.

– Laget mitt gjorde en kjempejobb. Vi er mange gode syklister med forskjellige styrker. Alle jobber for hverandre, og det viktigste er ikke hvem som gjør det bra, men at én av oss gjør det, sier Leknessund, som var rimelig sikker på sammenlagtseier før søndagens etappe.

– Nå er jeg sliten

– Jeg hadde såpass mye å gå på før den siste etappen. Det ble likevel ganske kaotisk. Mange ville vise seg frem og resten av laget mitt var ganske slitne, så jeg måtte gjøre mye selv, forteller han.

På grunn av poengsankingen på fredag tar han med seg både sammenlagttrøya og spurtpoengtrøya hjem etter nesten 300 kilometer bak seg. Av nordmenn har kun Tarjus Larsen har vunnet rittet sammenlagt tidligere, i 1982.

– Nå er jeg sliten. Det tar på både fysisk og mentalt. Du må tenke på hva som er riktig å gjøre hele tiden i et sånn ritt, sier Leknessund.

Han har som mål å gjøre det best mulig i Nations cup i år, i tillegg til junior-EM i august og junior-VM i Bergen i september. Opplevelsene i Sveits kommer godt med i arbeidet resten av sesongen.

– Det ene er jo at jeg merker at jeg er i god form. Samtidig er det jo viktig for det mentale å vite at jeg kan hvis jeg vil. Det er fint å ta med meg.