Hopp til innhold

Varsler kjapt gruvesvar i Kvalsund

Næringsminister Monica Mæland (H) varsler en snarlig avgjørelse i gruvesaken i Repparfjorden.

Monica Mæland

Næringsminister Monica Mæland (H) mener det er viktig å lytte til lokaldemokratiet når det skal settes i gang gruvedrift.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Under en tale hos Norges geologiske undersøkelse (NGU) i Trondheim torsdag denne uka varslet næringsminister Monica Mæland (H) at gruveselskapet Nussir skal få et raskt svar på om de får dumpe gruveavfall i Repparfjorden eller ikke.

Den nye regjeringen har åpnet for at gruveavfall kan dumpes i norske fjorder, men såkalt sjødeponi er omstridt, noe Mæland var innom i sin NGU-tale.

– Jeg mener det må legges vekt på at lokaldemokratiet i Kvalsund har sagt et rungende «ja» til virksomheten. Dette har ikke skjedd uten debatt, og når det gjelder deponering i Repparfjorden og utvinning i Kvalsund, er denne saken til behandling i Kommunal- og moderniseringsdepartementet - hvor en avgjørelse skal fattes raskt, sa Mæland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Repparfjord

Det er her i Repparfjorden at gruveselskapet Nussir ønsker å dumpe gruveavfall.

Foto: Allan Klo

Frykter for fjorden

Kobberprosjektet i Kvalsund kommune i Vest-Finnmark kan gi sårt tiltrengte arbeidsplasser og store ringvirkninger i landsdelen.

Men gruvemotstanderne frykter for livet i Repparfjorden, og både reindrifta i området og Sametinget har fremmet innsigelser mot planene.

Saken lå lenge til behandling i Miljøverndepartementet, før Kommunal- og moderniseringsdepartementet overtok saken da Høyre og Fremskrittspartiet overtok regjeringskontorene etter stortingsvalget i fjor høst.

Blir sjødeponi tillatt i Kvalsund er Nussir fortsatt avhengig av en utslippstillatelse fra Miljødirektoratet for å kunne sette i gang.

Kraftig avstand

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, deltok i samme NGU-møte som næringsministeren. Han tok kraftig avstand fra gruveplanene i Kvalsund.

– Dumping av gruvveavfall i fjordene er miljømessig uforsvarlig, fastslo Haltbrekken, ifølge NGUs nettsted.

Kommunestyremøte Kautokeino

Et knapt flertall i kommunestyret i Kautokeino sa før jul nei til åpning av de gamle gruvene i Biedjovággi.

Foto: Carl-Gøran Larsson

Nei i Kautokeino

Næringsminister Monica Mæland tok også opp gullgruveprosjektet i Kautokeino kommune. Det svenske selskapet Arctic Gold fikk nei til en konsekvensutredning med én overvekts stemme i kommunestyret rett før jul.

Spekulasjonene har gått om regjeringen kommer til å overkjøre lokaldemokratiet i Kautokeino, men det mener Mæland er lite trolig.

– Det er etter mitt syn en tapt mulighet. Jeg er en sterk forkjemper for lokaldemokratiet og jeg har derfor respekt for Kautokeino kommunes vedtak, sa Mæland.

Får lete mer

Mæland la også vekt på at NGU skal få fortsette sitt arbeid med å kartlegge mineralressurser.

I 2011 satte den forrige regjeringen i gang et fireårig leteprogram i Nord-Norge. 100 millioner kroner ble satt av til arbeidet, og i fjor ble det satt av 20 millioner kroner til et kartleggingsprogram for Sør-Norge.

I sin tale fremhevet også næringsministeren at det må skapes mer forutsigbarhet i gruvesaker og at lokalsamfunnene må få en større del av verdiene som skapes.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark