Hopp til innhold

Skal gi akutt helsehjelp med ny videoapp

Helsepersonell i Finnmark skal teste om en ny videoapp vil føre til bedre helsehjelp i akuttsituasjoner. Suksess kan føre til at det blir en ny nasjonal tjeneste.

113 sin nye videofunksjon.

113 sin nye videofunksjon skal trygge innringer og gi bedre og raskere hjelp, samtidig som den gir 113-operatøren mer informasjon.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Legevaktsentralen i Kirkenes blir testkanin for en mulig ny nasjonal tjeneste. I høst skal de teste ut om den nye videoappen til Norsk Luftambulanse vil gi raskere og bedre akutthjelp.

– Det skal testes ut i et par måneder for å skape erfaring slik at man ser hvordan bruken er. Så vil det gjøres en beslutning på om det skal bli en nasjonal tjeneste, sier klinikksjef for prehospitale tjenester i Finnmarkssykehuset, Jørgen Nilsen.

Klinikksjef prehospitale tjenester, Finnmarkssykehuset

Klinikksjef for prehospitale tjenester i Finnmarkssykehuset, Jørgen Nilsen.

Foto: Finnmarkssykehuset

Appen bruker kameraet på mobiltelefonen til den som ringer etter hjelp slik at AMK-sentralen får se pasienten med egne øyne.

– Nå får man muligheten til å også se video av en pasient, et skadested eller hva som helst som er av interesse for å gjøre beslutningen lettere med tanke på hvilke ressurser man skal sende ut, sier klinikksjefen.

Store avstander og spredt bosetting

NRK har tidligere omtalt utfordringene til helsepersonellet i utkantstrøkene.

Langs hele kysten er det ofte bare én ambulanse som dekker en geografisk stor kommune. Sykehuset er mange timer unna. Helikoptrene som kan bistå i akutte oppdrag kan være på en helt annen kant av regionen.

Aksel Sandberg

Ambulansearbeider Aksel Sandberg har selv opplevd å måtte prioritere for så å undre på om de gjorde riktig valg.

Foto: Marius Fiskum

Ambulansearbeider på Skjervøy, Aksel Sandberg, sier de ofte føler at de kommer til kort.

– Noen ganger er ressursene opptatt, og da får man ikke gjort så mye med det. Men konsekvensene kan bli dramatisk mye større i distriktet enn sentralt, sier han.

Det som er spesielt krevende er om flere trenger hjelp samtidig.

– Det er valgets kval. Vi må prioritere knallhardt. Dessverre, sier Sandberg.

Derfor gleder det klinikksjef Nilsen at de nå kan få et større beslutningsgrunnlag.

– Den prehospitale tjenesten er særlig viktig i Finnmark, med store avstander og spredt bosetting. Da er det også av stor betydning at vi hele tiden videreutvikler og forbedrer tjenesten. Det vil vi også fortsette med, sier han.

Fokus på personvern

Det er Helsedirektoratet som ønsker erfaring ved bruk av appen ute i distriktene. Den ble lansert av Norsk Luftambulanse tidligere i sommer, og skal bedre beslutningsgrunnlaget for operatørene som bestemmer hvilke ressurser som skal sendes ut.

Ifølge Finnmarkssykehuset, fungerer videoappen slik:

  1. Innringeren får beskjed om at legevakten ønsker å bruke kameraet på mobilen hennes, og får deretter tilsendt en melding med en lenke.
  2. Forespørselen må bekreftes av innringeren for tilgang til kamera.
  3. Operatøren på legevakten i den andre enden overtar dermed kamera, samtidig som hun har muntlig dialog med innringer, eventuelt pasient.
  4. Operatøren kan velge mellom de to kameraene på mobilen, slik at det er mulig å se innringer ved stressede situasjoner.
  5. Ingen informasjon, verken lyd eller bilder, blir lagret.

Klinikksjefen påpeker at de tar personvernet på alvor, ettersom de ønsker å låne kameraet på mobiltelefonen til folk.

– Dette er øyeblikksbilder og det er kun AMK-operatøren som har mulighet til å se det som skjer, sier han.

Nilsen legger til at det er fortsatt den som holder mobiltelefonen som har makten.

– Om innringer stopper videoen, så stopper den. Da er det ikke noe som kan sees på videre. Ingenting blir lagret heller, så det er en ganske trygg løsning, sier han.

Mobil med link til AMK

Slik ser linken fra AMK ut. Ved å trykke på den gir man operatøren på 113 sentralen tilgang til mobilkamera sitt.

Foto: Gerd Johanne Braadland / NRK