– Altaposten forstår ikke alvoret i PFU-dommen

Tidligere politimester i Vest-Finnmark, Trobjørn Aas mener redaktøren i Altaposten ikke forstår alvoret i dommen fra Pressens faglige utvalg, PFU.

Torbjørn Aas

Tidligere politimester Torbjørn Aas i Vest-Finnmark, mener Altaposten bør diskutere hvordan de skal håndtere sin posisjon som maktorgan, etter PFU-dommen.

Foto: Jan Tore Trysnes / NRK

Altaposten har, som en av svært få aviser i landet, blitt dømt i PFU (Pressens Faglige Utvalg) for misbruk av mediemakt.

Det etter å ha latt avisas politiske redaktør Jarle Mjøen skrive kronikk i egen avis om en rettssak der han selv ble frikjent.

Ansvarlig redaktør Rolf Edmund Lund sa i etterkant at han ikke så at avisa hadde misbrukt sin posisjon, noe tidligere politimester Torbjørn Aas reagerer kraftig på.

– Altaposten bør diskutere hvordan de skal håndtere sin posisjon som et maktorgan i samfunnet. Pressen har stor makt. I det tilfellet her har Altaposten misbrukt det, noe PFU har konkludert med og det må de behandle på en slik måte internt så de ikke gjør det igjen, sier Aas.

Misbrukte sin mediemakt

Jarle Mjøen

Jarle Mjøen her med forsvarer Håkon Helsvig i Alta tingrett til rettssaken der han var tiltalt for dokumentforfalskning.

Foto: Robin Mortensen, NRK

Torbjørn Aas var politimester i Vestfinnmark politidistrikt da politisk redaktør Jarle Mjøen i Altaposten ble etterforsket for mistanke om dokumentforfalskning.

Mjøen ble frikjent, og skrev i ettertid en kronikk blant annet i egen avis der han mente politiet hadde begått maktmisbruk ved at han i det hele tatt ble etterforsket.

I artikkelen tok han et kraftig oppgjør med Vest-Finnmark politidistrikt. Det var medieforsker Carl-Erik Grimstad som klaget inn kronikken til Pressens Faglige Utvalg. PFU hevdet kronikken samlet sett rokket ved troverdigheten til avisen, og at Altaposten hadde misbrukt sin mediemakt ved å trykke kronikken.

Til det svarte ansvarlig redaktør Rolf Edmund Lund at han ikke helt kunne se at de hadde gjort det. Blant annet i en artikkel i Journalisten i oktober 2013.

Tar PFU-dommen på alvor

Rolf Edmund Lund, Altaposten

Ansvarlig redaktør Rolf Edmund Lund i Altaposten, sier de absolutt tar dommen på alvor.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Det synes jeg er rart. Pressens eget faglige utvalg har kommet fram til en klokkeklar konklusjon om noe annet. Det synes jeg redaktøren burde ta litt mer innover seg, mener Aas.

Til NRK bedyrer Altapostens redaktør at de absolutt har forstått dommen.

– Vi har i høyeste grad forstått dommen i PFU og vi tar det på høyeste alvor. Vi skal lese og studere dommen veldig nøye. Vi skal diskutere den internt, og selvfølgelig vil vi jo se på hvordan vi kunne håndtert det hele på en annen måte, sier Rolf Edmund Lund.