Hopp til innhold

Advarer mot varmtvannsberedere etter dødsbrann

Produsenten sender ut advarsel til alle Norges husstander for å advare mot varmtvannsberederne deres.

Dødsbrann Harstad

Ei kvinne omkom i boligbrann i Harstad i mars. Barnnen var forårsaket av en feil på varmtvannsberederen.

Foto: NILS MEHREN / NRK

– Dette er veldig skremmende. Vi var klar over at det kan oppstå overoppheting i disse komponentene, men at de er skyld i mange branner var vi ikke klar over, sier rørlegger Reidar Skagseth.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har registrert flere branntilløp og rundt 200 tilfeller av varmgang i en komponent i varmtvannsberedere fra selskapet Oso Hotwater.

I slutten av mars i år omkom en kvinne i 70-årene i en boligbrann. Politiet har slått fast at det var en feil i varmtvannsberederen som forårsaket dødsbrannen.

– Under etterforskningen fant vi ut at brannårsaken var varmegang i tilkoblingspunktet på tanken. Dette er en varmtvannstank fra Oso Hotwater AS, og disse har forårsaket en rekke branner i boliger, sier Morten Hole, stasjonssjef ved Harstad politistasjon.

Reidar Skagseth

Reidar Skagseth har selv byttet ut den aktuelle komponenten på flere Oso-beredere.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Advarsler når ikke fram

Oso har i flere år advart mot tankene som er produsert mellom 2009 og 2011.

Feilen ble oppdaget i 2012. Selskapet sendte i 2013 ut en advarsel hvor de opplyste at det kunne være risiko for overoppheting i elektrisk tilkobling på deres varmtvannsberedere. Oso har bare fått tilbakemelding fra 30 prosent av dem som har en slik tank.

70 prosent av disse varmtvannsberederne står derfor fortsatt som brannfeller i tusenvis av bolighus rundt i Norge.

Familien i Mjøndalen sin varmtvannsberederen tok fyr.

I 2014 forårsaket en slik varmtvannsbereder en boligbrann i telemark.

Advarer samtlige husstander

– Det er kontakten som har forårsaket utfordringen. Det er en komponent som må byttes ut, forklarer Reidar Skagseth, som selger Oso-beredere i sin butikk. Han har selv vært ute og byttet den aktuelle komponenten hos flere kunder.

– Det har vært vanskelig for oss å finne frem til hver enkelt kjøper. Vi har derfor, etter dialog med politiet i Harstad, besluttet å sende ut en generell advarsel til alle landets husstander så fort det lar seg gjøre, slik at de kan rapportere inn til oss dersom de har en av de aktuelle berederne, sier daglig leder i Oso Hotwater i Norge, Sigurd Braathen.

I løpet av sommeren vil da 2,25 millioner husstander få et brev fra selskapet, for å forhindre at defekte beredere forårsaker nye branner.

Nyheter fra Troms og Finnmark