Hopp til innhold

– Vi trekker oss ikke ut!

De eneste vestlige hjelpearbeiderne i Gaza er to leger. En av dem er fra Tromsø. De reiser ikke ut.

Erik Fosse og Mads Gilbert

Legene Mads Gilbert og Erik Fosse, som har reist til Gaza for å hjelpe til på et sykehus , sier det ikke er aktuelt å forlate Gaza.

Utenriksdepartementet råder nå alle nordmenn om å komme seg ut av Gaza , men Gilbert sier de vil bli.

– Vi dro hit for å drive medisinsk hjelpearbeid, og det skal vi fortsette å gjøre, sier han.

– Verste natt hittil

– De har bomba i hele natt. Dette har vært den mest intense bombenatten hittil.

Mats Gilbert

Per i dag er 420 palestinere drept og 2180 skadde, opplyser han. Gilbert opplyser at denne natten var den verste bombenatten hittil. De to bor provisorisk på en del av dagkirurgisk avdeling på Shifa-sykehuset i Gaza.

– Israelerne har bomba i hele natt. Det er den mest intense bombenatten hittil, og det har vært vanskelig å sove, sier Gilbert.

Etterlyser oppmerksomhet

Gilbert er oppgitt over at verken hjelpearbeidere eller journalister kommer inn i Gaza for å berette om situasjonen.

– Vi er de eneste vestlige hjelpearbeidere som har kommet inn, og norske journalister rapporterer bare fra israelsk side. Gaza er mørklagt når det gjelder pressedekning. Det er ingen, bortsett fra oss, som kan forklare hvordan forholdene er her, sier legen.

Mads Gilbert.

– Antallet uskyldige sivile blant de rammede stiger kraftig, sier Mats Gilbert. 44 prosent av de skadde er kvinner og barn.

Foto: NRK

– Her er ingen korridor

Gilbert tilbakeviser utsagnene fra israelske myndigheter om at det er opprettet en "nødhjelps-korridor", og at de legger til rette for at mat og medisiner skal komme inn i Gaza.

– Det stemmer rett og slett ikke. Vi mangler essensielle medisiner og reservedeler til utstyret på sykehuset. Det står og venter på å komme inn fra israelsk side.

Jeg tror ikke de har vært her selv og sett hvordan forholdene er. Selv om jeg er garva i dette gamet er jeg forbløffet av løgnene som serveres av israelske myndigheter, sier Gilbert.