Hopp til innhold

Biskopen avviser Solberg-kritikk

Biskopen i Nord-Hålogaland står ved kritikken av regjeringas asylpolitikk, og oppfordringa fra alle biskopene om å gi asylsøkere juleamnesti. – Vi må vise mere omsorg og barmhjertighet, er biskop Olav Øygards julebudskap.

Kirkeasyl

Biskopen mener asylsøkere bør få juleamnesti.

Foto: Olsen, Linn Cathrin / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg tar i Dagbladet fredag et oppgjør med kirkelederne som krever stans i retur av asylsøkere. Hun synes ikke det passer seg at kirkeledere går i fakkeltog og krever stans i retur av asylsøkere nå i juletiden, skriver Dagbladet.

– Målet var at folk i hvert fall skulle få feire jul i fred. Så skal vi ikke legge til side at han vi faktisk feirer i julen – han var jo selv flyktning, sier biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland bispedømme.

(Artikkelen fortsetter under)

Olav Øygard

Biskop Olav Øygard ønsker mer omsorg og barmhjertighet ovenfor asylsøkerne i julen.

Foto: Arne Ivar Johnsen / Nrk

– Gjør vår plikt

Han mener det er greit at statsministeren svarer som hun gjør på et brev bispekollegiet har sendt.

– Vi gjør bare vår plikt når vi minner på om at det også skal vises omsorg og barmhjertighet. Så får statsministeren få avgjøre om hun vil følge våre oppfordringer eller ikke, sier Øygard.

– At kirka ikke skal blande seg inn i slike spørsmål, synes jeg noe sært, sier biskopen om Erna Solbergs uttalelser i Dagbladet lille julaften.

I år tar Norge imot 3120 kvoteflyktninger.

– Det er et bevis for at vi gjør noe veldig bra for de drøye 3.000 personene. Men det er en fortvilt situasjon i verden, i Midtøsten så ille at vi nesten ikke tør å kjenne på det, sier han.

Ønsker mer omsorg i asylpolitikken

Øygard understreker at han ikke støtter åpne grenser, men sier han ikke synes Europas strengeste asylpolitikk er noe å skryte av.

– Tvert imot synes jeg det er noe å skjemmes over.

– Men er det ikke en grei rollefordeling at dere styrer kirkens anliggende, mens statsministeren selv tar det politiske?

– Sånn skal det være. Vi skal overhodet ikke ta det politiske, men jeg tenker at vi som kirke skal få holde opp kjærligheten som noe viktig som skal gjennomsyre hele livet. Både for enkeltsamfunnet og samfunnet. Jeg skulle ønske at vår asylpolitikk ikke bare var streng og rettferdig, men også var preget av omsorg og barmhjertighet.