Hopp til innhold

– Sjokk og sorg i russisk gruvesamfunn

Den russiske generalkonsulen i Barentsburg roser samarbeidet mellom norske og russiske myndigheter. – Alle er preget av ulykken, og vi står klar til å stille all mulig hjelp til norske myndigheter for å finne helikopteret.

Generalkonsulen

TILBYR HJELP: Den russiske generalkonsulen i Barentsburg, Vjatsjeslav Gennadievitsj Nikolajev.

Foto: Nils Mehren / NRK

Den russiske generalkonsulen i Barentsburg, Vjatsjeslav Gennadievitsj Nikolajev fikk raskt høre om helikopterulykka og tok straks kontakt med den russiske ambassaden i Oslo.

Nå jobbes det på spreng for å lokalisere helikopteret som torsdag ettermiddag gikk ned, like før det skulle lande på russernes landingsplass på Kap Heer ved Barentsburg.

Tilfreds

Generalkonsulen har tatt seg tid til et lite møte med avisa Nordlys og NRK. Han roser samarbeidet mellom norsk og russiske myndigheter.

Redningsoppdraget og søket skjer på best mulig måte, og samarbeidet mellom de to lands myndigheter fungerer godt, sier Nikolajev.

– Er du tilfreds med hjelpen dere får?

Ja, og fra vår side er vi rede til å stille all mulig hjelp til norske myndigheter for å finne helikopteret. Alt må foregå etter diplomatiske regler, men vi er klare til å bidra, legger generalkonsulen til.

– Hvordan tar folk i Barentsburg denne ulykken?

Det er klart at det preger folk, men vi vet alle hvor vi bor. Det arktiske klimaet er utfordrende, sier han.

Generalkonsulen sier at det det beste er at vi selv går ut og spør folk.

På den russiske helikopterbasen Kapp Heer ser vi de norske marinefartøyene, KV Senja, KV Barentshav og sysselmannens eget Polarsyssel. De driver videre leitevirksomhet, i tillegg til at det lørdag formiddag ble satt inn en miniubåt i søket.

Inne i byen hører vi lyden fra en bulldoser som skufler kull. Ellers er det stille i Barentsburg. De få vi møter haster forbi, og vil helst ikke prate med journalister. Det kan være fordi at ikke tør å snakke engelsk, enda de snakker bedre engelsk enn journalistens russisk.

Barentsburg

STILLE: Samfunnet i Barentsburg blir beskrevet som stille og rolig.

Foto: Nils Mehren / NRK

Tidligere erfaringer

En av de første vi spør om ulykken er damen i resepsjonen på hotellet i Barentsburg.

– Ja, hva tror du, sier hun, og ser streng ut.

Noen ganger blir spørsmål fra en journalist alt for keitete til folk i et lite samfunn som er i sjokk etter en ulykke. Her venter de på svar på hva som har skjedd.

– Tragisk, men sånn er livet. Livet går videre, sier en mann vi møter på gata, og som haster videre.

De vet det godt, de om lag 430 som bor i Barentsburg.

De har opplevd det før. Blant annet gruveulykker, og den store flyulykka på Operafjellet i 1996, der 141 mennesker mista livet.

Barentsburg er som Longyearbyen i miniatyr. Her er det også mange barnefamilier. 20 prosent av innbyggerne er fra Russland, mens 80 prosent fra Ukraina.