Hopp til innhold

Fortsatt ingen funn: Letearbeidet fortsetter for fullt utover natta

Letearbeidet etter de åtte savnede i helikopterstyrten på Svalbard fortsetter for fullt. Men sjansene for å finne overlevende minker.

Det savnede helikopteret er av typen MI 8 - først introdusert i Sovjetunionen i 1967.

Mørketiden og værforhold gjør søk- og redningsaksjonen meget krevende.

– Dette er en stor og komplisert leteaksjon som krever mange ressurser. Vi har satt inn alt tilgjengelig personell og ressurser i dette søket, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Søket etter det savnede russiske helikopteret fortsetter. Utover kvelden vil det primært være tre fartøy som deltar i søket.

Nå sender også Forsvaret en trådløst fjernstyrt mini-ubåt med et Hercules fly. Det er ventet å ankomme Longyearbyen rundt midnatt. Denne ubåten vil bli brukt til å prøve å lokalisere helikopteret. Sysselmannens tjenestefartøy, Polarsyssel, Kystvakta, to helikoptre, to fly og flere båter har også bidratt i søk- og redningsaksjon. I ettermiddag ankom også Havarikommisjonen Longyearbyen.

Krevende leteforhold

Sysselmannen forteller at det har søk- og redningsarbeidet har så langt vært svært krevende. Værforholdene og spesielt mørketiden er utfordrende for letemannskapene.

– Det har vært mye vind og snø, så det har vært veldig vanskelig.

Det finnes ingen nøyaktig posisjon på helikoptret, noe som har vært veldig utfordrende for redningsmannskapene.

Kjerstin Askholt

Sysselmann Kjerstin Askholt sier søk- og redningsarbeidet har vært veldig krevende så langt.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

– Det at vi ikke har hatt sikre posisjoner, gjør at det er veldig krevende. Vi har, basert på diverse koordinater, funnet et leteområde i havet rett utenfor Kapp Heer, men vi har også lett på land.

Havarikommisjonen på stedet

Havarikommisjonen ankom Longyearbyen i ettermiddag. Avdelingsdirektør i Havarikommisjonen, Kåre Halvorsen forteller at de har brukt dagen på å kartlegge situasjonen og innhente mest mulig informasjon.

– Nå er vi inne i en søkefase, så vi vil plukke opp tråden når helikopteret er funnet. Da er vår jobb å finne ut hvordan dette kunne skje, og prøve å bedre sikkerheten fremover slik at vi unngår at dette skjer igjen.

På søndag vil også den russiske havarikommisjonen ankomme Svalbard.

– Det vil være et viktig bidrag for jobben vi skal gjøre.

Bistand fra Russland

Også russiske myndigheter har tilbudt seg å bidra i redningsaksjonen. Et russisk transportfly med dykkere og andre spesialmannskaper er på vei. Men det er fortsatt uavklart når dette flyet vil ankomme Longyearbyen. Sysselmannen setter stor pris på Russlands bidrag i redningsarbeidet.

– Så langt synes jeg samarbeidet med Russland har gått veldig bra, sier Askholt.

Russiske medier har skrevet om mulighetene for å opprette en rusisk redningsbase på Svalbard, hvordan vil du kommentere det?

– Det er norsk redningsledelse som gjelder i hele landet i inkludert vår nordligste region.

helikopterstyrt
Foto: Nils Mehren / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark