– Ekstremt sjelden at isbjørn angriper

Eventyreren Lars Monsen sier at det er svært sjelden at isbjørn angriper mennesker. Og han får støtte fra isbjørnforsker.

Fotomontajse: Kajakkpadlerne Sebastian Plur Nilssen og Ludvig Fjeld og Lars Monsen

Fotomontajse: Kajakkpadlerne Sebastian Plur Nilssen og Ludvig Fjeld og Lars Monsen

Foto: Fotomontasje: NRK/svalbard360.com

Villmarks- og ekspedisjonsfarer Lars Monsen som selv har opplevd svært nærgående isbjørn sier at det er sjelden at isbjørner kommer nær mennesker.

Torsdag ble to padlere angrepet av en isbjørn i teltleiren nørdøst på Svalbard. Han ene ble dratt 40 meter og fikk sårskader over hele overkroppen, ansikt og nakke før kameraten skjøt og drepte isbjørnen.

Video To padlere ble angrepet av isbjørn

Se Dagsrevyen innslaget om isbjørn angrepet.

– Intens opplevelse

Monsen sier at møtet med isbjørn er en intens opplevelse.

– Det føles som om hjertet hopper ut av munnen på deg, det dunker, det smeller i hodet og du føler en voldsom puls, sier han.

Han sier at det er viktig å prøve å holde hodet kaldt og gjøre de riktige tingene.

– Først og fremst gjelder det å prøve å skremme bort bjørnen, du skal alltid gi den en sjanse til å komme seg unna. Det kan gjøres med varselskudd, gummikuler eller snublebluss, sier den erfarne turmannen.

– Sulten om sommeren

Isbjørnforsker Jan Aars ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø tror at mangel på mat kan være årsaken til angrepet på padleren.

– Isbjørn er potensielt farlige og noen isbjørner ser på mennesker som byttedyr. Så hvis man ikke sikrer seg godt nok eller er uheldig kan sånne ting skje, sier Aars.

Han tror det mest sannsynlig var en isbjørn som var veldig sulten. Isbjørner som blir igjen på Svalbard om sommeren har lite tilgang på mat.

– Sulten får dem til å ta større risikoer enn de vanligvis ville gjort, sier forskeren.

Han har følgende råd for de som befinner seg på Svalbard:

– Man bør være veldig varsom og ta nødvendige forhåndsregler. Som foreksempel være lengst unna isbjørnen, unngå konfrontasjoner og unngå uoversiktlige steder.

Video Lars Monsen om isbjørnangrepet

Lars Moen forteller om sitt møte med isbjørn.