Hopp til innhold

– Stigmatiserer en hel befolkning

Skuespiller Sverre Porsanger får kritikk fra flere hold etter at han uttalte at samer risikerer juling dersom de bruker kofte i kyst-Finnmark.

Sverre Porsanger

- Å bruke samekofte en fredagskveld i Berlevåg, Alta eller Honningsvåg, kan gjøre at man pådrar seg juling ifølge skuespiller Sverre Porsanger.

Foto: NRK

Reaksjonene har vært sterke etter Sverre Porsanger sin opptreden på TV-programmet Lindmo på NRK1 lørdag kveld.

Der uttalte den samiske skuespilleren fra Karasjok at samer ville få juling dersom de gikk i kofte flere steder på Finnmarkskysten.

– Garantert juling

Sammen med flere av skuespillerne i TV-serien «Hjerterått», var Porsanger invitert til NRKs underholdningsprogram Lindmo. Under en samtale som dreide seg om gnisninger mellom samer og nordmenn, kom han med de kontroversielle uttalelsene.

– Hvis jeg går med kofte for eksempel i Alta, Berlevåg eller Honningsvåg en fredagskveld, så er det garantert å få juling, sa skuespilleren under intervjuet.

Folk har fått juling fordi de har kofte. Jeg har sett det selv. Som barn ble jeg sjøl banket opp fordi jeg var same i Honningsvåg.

Sverre Porsanger

I dag modererte Porsanger seg imidlertid.

– Jeg beklager det jeg har sagt, sier skuespilleren til NRK.

– Kjenner meg ikke igjen

Blant dem som har reagert på uttalelsene Porsanger kom med lørdag, er Kystpartiets leder Bengt Stabrun Johansen.

– Han setter en hel kystbefolkning i bås. Han stempler dem som et voldsutøvende folk. Det er en beskrivelse jeg ikke kjenner meg igjen i, sier Stabrun Johansen til NRK.

Mener påstanden er usann

Flere kystordførere mener Porsanger stigmatiserer deres kommuner gjennom uttalelsen. Nordkapps ordfører Kristina Hansen reagerer også på Porsangers uttalelser. Hun mener Porsangers påstander ikke har noen rot i virkeligheten.

– Folk er harme fordi de mener han kommer med en påstand som ikke er sann. Det virker stigmatiserende, og folk vil ikke bli stigmatisert.

Utsagnet hører historien til. Det virker bare provoserende, og er ikke et positivt bidrag til ei ellers bra utvikling.

Kristina Hansen, ordfører i Nordkapp

– Var en spissformulering

Porsanger selv sier i etterkant av programmet at uttalelsen i programmet var en spissformulering. Men han mener likevel den har en rot i virkeligheten.

– Folk har fått juling fordi de har kofte. Jeg har sett det selv. Som barn ble jeg sjøl banket opp fordi jeg var same i Honningsvåg. Og fortsatt ville jeg aldri gått på byen der eller stilt meg i taxikø med kofta, sier Porsanger til NRK

Selv om det er noen år siden skuespilleren ble utsatt for vold i Honningsvåg, sier han at han har opplevd rasisme og trakassering på grunn av sin samiske bakgrunn gjennom mange år.

Se video:

Bengt Stabrun Johansen, leder Kystpartiet reagerer på Sverre Porsangers uttale om samehets.

Kystpartiets Bengt Stabrun Johansen reagerer på Sverre Porsangers uttalelser om samehets i kyststrøkene i Finnmark.

– Hører historien til

Kristina Hansen mener derimot at rasisme mot samer er noe som hører historien til i Kyst-Finnmark.

– Mitt inntrykk er at utviklinga er positiv. Derfor er det så unødvendig å komme med et utsagn som hører historien til. Det virker bare provoserende, og ikke et positivt bidrag til ei ellers bra utvikling.

Flere andre ordførere har også reagert på utsagnet Porsanger, som de mener stigmatiserer folk på Finnmarkskysten.

Sverre Porsanger mener derimot at stigmatiseringen går begge veier.

– Samer får fortsatt høre at det eneste vi kan på norsk er "tilskuddsordning" og " erstatning". Og mange vil ha sametinget vekk. Jeg blir irritert jeg også, sier Porsanger til NRK.