Hopp til innhold

– På hver eneste fest må jeg prate om valget mitt

Marie er den eneste russen på skolen sin som ikke drikker på fest. – Jeg vil bare danse, sier 18-åringen til NRK.

Marie F. Harila

18 år gamle Marie Harila er den eneste russen i Vadsø, som hun vet om, som ikke kommer til å drikke i russetiden. Men fest kommer hun til å dra på. – Det handler mer om å slå seg løs og komme seg ut av sin komfortsone.

Foto: Privat

– Jeg har ingen god grunn egentlig. For meg er det bare naturlig, sier Marie Harila.

Via kontoen hennes på Instagram skal 18-åringen fra Vadsø dokumentere hvordan russetiden som edru forløper seg. Men målet er ikke å stoppe at andre ungdommer drikker under feiringen.

– Alle må få lov til å gjøre det de vil. Men hvis det er flere der ute som meg, så blir det kanskje lettere å motstå et drikkepress når de ser innleggene mine, sier hun.

– Er det drikkepress?

– Det er alltid noen som spør om jeg vil smake. Det fører vel til at man noen ganger gjør det, selv om man ikke har lyst, sier hun, og tilføyer:

– Også må man fortelle hvorfor man ikke drikker.

– Dette blir samtaleemne på festene?

– Ja! Hver eneste fest må jeg snakke om valget mitt. Det kan være litt slitsom når jeg bare har lyst til å danse, ler 18-åringen.

Helsesista

Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som "Helsesista", er godt kjent med drikkepresset under russetiden.

Foto: Privat

Oppleves forskjellig

Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som «Helsesista», forteller at russetiden oppleves veldig forskjellig.

For noen er det en viktig feiring av at man er ferdig på skolen etter mange år, og en tid mange har gledet seg til. For andre er det mer slitsomt.

– Det kan være en slitsom tid, samtidig som de har høyt press på å bli ferdig med eksamener. Men det er veldig forskjellig hvordan de opplever russetiden.

Russen i Florø dansa i 17. mai-toget

Russetiden oppleves veldig forskjellig, forklarer Krohn Engvik. For mange er det en viktig feiring av slutten på mange års skolegang. Bildet viser russen i Florø som danser i 17. mai-toget.

Foto: Truls Kleiven

Drikkepress og sexpress

Både drikkepress og sexpress kan føre til at mange gjør ting de ikke egentlig har lyst til.

– De lever såpass i nuet at de kanskje ikke tenker over at klassekameratene man er sammen med i russetiden, ikke nødvendigvis er dem man omgås med når skolen er over. Respekterer ikke vennene valgene dine, er de kanskje ikke ordentlige venner.

Hun legger til en mer alvorlig side av drikkingen. De som har drukket alkohol klarer ikke like lett å tolke signaler andre gir.

– Som at noen med kroppsspråk viser at de ikke vil ha sex. Vi ser at ungdom lettere pusher andre til ting de egentlig ikke vil i ruset tilstand, og at de som forteller om vonde opplevelser ofte også selv hadde drukket. Hovedfokuset mitt nå før russetida er at bare ja betyr ja. Det er lov å ombestemme seg underveis og det er lov å si nei. Det må andre respektere, uansett om det gjelder seksuelle handlinger eller å innta alkohol eller andre rusmidler.

Så hvordan er det på fest når man ikke drikker? Det kan Marie i Vadsø svare på.

– Jeg har det kjempeartig på fest. Det handler mer om å slå seg løs og komme seg ut av sin komfortsone. Du må huske at de fleste på fest er mest opptatt av seg selv, og det er ingen som ser hva jeg gjør, ler hun.