Hopp til innhold

– Kommunene inngår verdiløse avtaler

Intensjonsavtaler mellom kommuner som vil slå seg sammen er verdiløse. Det mener redaktør Steinulf Henriksen i Folkebladet på Finnsnes.

Steinulf Henriksen

Folkeblad-redaktør Steinulf Henriksen er kritisk til kommunenes arbeid med å forberede kommunesammenslåing.

Foto: Arild Moe / NRK

– I en intensjonsavtale mellom Bardu og Målselv kommer politikerne fram til at kommunesenteret skal være Setermoen. Den avtalen er ikke verdt mer enn papiret den er skrevet på, når det kommer til folkeavstemning, mener Henriksen.

I dag møtes regionrådet i Midt-Troms. Her skal de såkalte intensjonsavtalene legges fram.

Så ruller prosessen videre i vår med kommunestyrer og folk som skal ta det viktigste valget på mange tiår. Steinulf Henriksen mener mange innbyggere i Midt-Troms vil sitte igjen med en rekke spørsmål og lure på hva som egentlig skjer.

– Folk vil lure på hvor reelt det er det som egentlig skjer nå, sier han.

Henriksen legger til at han naturlig nok skjønner politikerne som har en jobb å gjøre.

– De følger jo ordren fra Jan-Tore Sanner, sier Henriksen.

Folket må ville det

Katrine Boel Gregussen er lokalpolitiker for SV i Lenvik. Hun er en av to fra partiet i kommunestyret. SV har to ganger tapt avstemming om folkeavstemning i stedet for opinionsundersøkelser om saka:

Katrine Boel Gregussen

Katrine Boel Gregussen i Lenvik SV

Foto: Sosialistisk Ungdom

– Vi er ikke imot sammenslåing. men kun hvis innbyggerne ønsker det og ikke for at regjeringen skal spare penger som de i stedet vil bruke på skattelette til de rike, sier hun.

Gregussen mener dog prosessen er kaotisk.

– Folket må bli hørt, sier hun.

Liker ikke tvang

Gunnar Torgersen er gruppeleder for Arbeiderpartiet i Tranøy. Han sitter i utvalget som har samtalt med nabokommunene om mulig sammenslåing. Han er for en storkommune:

Gunnar Torgersen

Gunnar Torgersen i Tranøy har tro på kommunesammenslåing, men er skeptisk til at prosessen kan minne for mye om tvang.

Foto: Arild Moe / NRK

– Mye av motstanden slik jeg oppfatter det går imidlertid på prosessen. Det er ingen som liker å bli tvunget til å gjøre noe.

Men man må se forbi denne irritasjonen, og jeg ser det heel som en mulighet. For Tranøy kommune vil det bety at vi egentlig sitter igjen med alt vi har i dag, bortsett fra ordfører og rådmann, sier han.

For redaktøren på Finnsnes er det en konstellasjon for framtida han ser for seg:

– En storkommune i Midt-Troms inkludert innlandskommunene Bardu og Målselv vil kunne bli slagkraftig og demme opp for konsentrasjonen vi ser i Tromsø og Harstad.

,