Hopp til innhold

Vil lage ny praksis for klasseturer

– Klassekassa må deles likt på alle, sier skolesjefen i Alta. I dag møtes politikerne for å drøfte klassetur-saken.

Klasserom

Skolene i Norge omgår loven om gratis opplæring ved at elevene drar på klassetur på fritiden i foreldrenes regi. Dermed kan de også kreve inn penger. Etter at Vårin (15) i Alta fortalte at hun ikke kan bli med på klassetur, vil politikerne i kommunen i dag sette seg ned for å se på praksisen rundt klasseturer i kommunen.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com / NRK

I dag setter hovedutvalget for oppvekst og kultur i Alta kommune seg ned for å diskutere klassetursaken.

Vårin Larsen

Vårin Larsen klarte ikke å samle inn tusenlappene klasseturen kostet i egenandel. Og reaksjonene på sosiale medier har vært mange.

Foto: Inghild Eriksen/NRK

Det etter at det ble kjent at mer enn en tredjedel av en tiendeklasse på en ungdomsskole i kommunen ikke blir med på årets tur til London.

– Klassekassa må deles likt på alle, uavhengig av om folk har jobbet dugnad eller ikke.

Det sier skolesjef i Alta Mads Stian Hansen. I dag skal han møte politikerne for å drøfte hvordan Alta kommune skal forholde seg til skoleturer som arrangeres privat, men i skolens tid.

Alta kommune bryter prinsippene i opplæringsloven når elever må betale forskjellig egenandel på klassetur, ut fra hvor mye dugnad de har jobbet.

Kommunen har, i likhet med de fleste andre kommuner i landet, ikke noe regelverk som omfatter klasseturer utenom det som er definert i opplæringsloven.

Vil se grundig på opplæringsloven

I forrige uke ble det kjent at en tredjedel av tiendeklassingene på Sandfallet ungdomsskole i Alta ikke skal være med på årets klassetur til London.

Vårin Larsen (15) klarte ikke å skaffe pengene til London-turen, og må dermed sitte igjen på skolen, mens klassekameratene drar.

Ronny Berg

Varaordfører Ronny Berg (Frp).

Foto: Robin Mortensen/NRK

– Vi som kommune og skoleeier ser det nødvendig å nå se grundig på opplæringsloven. Eventuelt vil vi lage noen retningslinjer slik at vi inkluderer og ikke ekskluderer skoleelever som skal avslutte ungdomsskolen, sier varaordfører i Alta kommune Ronny Berg.

Privat arrangerte skoleturer er vanlig praksis over hele landet, men mange kommuner har likevel laget retningslinjer der prinsippene fra opplæringsloven ivaretas.

– Vårin setter fokus på noe som er kjempeviktig, fordi hun ikke er alene om å være i en sånn situasjon, sier varaordfører i Alta kommune Ronny Berg til NRK.

Vil lage retningslinjer

Saken har engasjert mange på sosiale medier. Nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen har kommentert saken på sin Twitter-profil.

Helga Pedersen

Helga Pedersen mener man bør senke ambisjonene til hvor man skal dra på klasseturene, slik at alle kan være med.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er rett og slett ulovlig. Man kan ikke nekte enkeltelever å bli med på klassetur. Enten må hele klassen reise, eller så blir det ikke noe klassetur. Det er brutalt å stenge ute elever, sier Pedersen i et intervju med NRK.

NRK har vært i kontakt med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, som sier gjennom sin pressekontakt at han ikke har mulighet til å kommentere ordningen.

I mellomtiden vil Alta kommune se på opplæringsloven. Deretter ønsker skolesjefen å se videre på saken sammen med rektorer, politikere og foreldre i kommunen.

– Man må kunne lage noen retningslinjer for hva som må være på plass når vi sender unger på klassetur i Alta kommune. Der skal det ligge fast et premiss om at alle skal ha mulighet til å være med. Skal man reise på tur i skolen regi, så skal alle være der. Det ligger og skal ligge som et grunnpremiss i opplæringsloven.

Vårin har ikke råd til klassetur

Vårin Larsen kjøper nytt utstyr til skolestart, men gleder seg ikke til siste året på ungdomskolen. Hun har ikke råd til å dra på klassetur.