– Ikke plass til mer ulv i Norge

Miljødirektoratet mener Norge ikke har plass til mer enn de tre ynglende ulvene som nå er i forvaltningsområdet Hedmark, Akershus og Oslo. Dermed er det ikke håp for ulven som det jaktes på i Pasvikdalen i Øst-Finnmark nå.

Ulv.

ULVEJAKT: Miljødirektoratet ønsker ikke å oppheve jakten på Pasvikulven, som har drept minst 14 rein.

Foto: Liv Engholm

– Vi har en målsetning om å ha tre årlige ynglinger av ulv i Norge, og de har vi i dag innenfor forvaltningsområde i Hedmark, Oslo og Akershus, sier seksjonsleder i viltseksjonen i Miljødirektoratet Terje Bø.

Det er en av grunnene til at det ikke er aktuelt å flytte ulven i Pasvik til et annet sted i landet forklarer Bø.

Terje Bø

OPPHEVER IKKE ULVEJAKT: seksjonsleder i viltseksjonen i Miljødirektoratet Terje Bø

Foto: Johansen, Geir Otto / Geir Otto Johansen

– Dette er en ulv som ikke har vært stabilt i dette området heller, det er en ulv på vandring og den vil helt sikkert fortsette å vandre. Så per i dag har vi ingen plasser å flytte denne ulven til, sier Bø. Han tror ulven som det er innvilget jakt på frem til 1. desember er en finskrussisk ulv, det som ofte omtales som genetisk viktig individ i Norge.

Les også: Aksjonsgruppe vil la Pasvikulven leve
Les også: Ulven i Pasvik bør flyttes

Vil ikke oppheve jakt

Aksjonsgruppa Naturvern i Pasvik klaget inn Fylkesmannens vedtak om å starte jakt på ulven. De vil heller at den skal flyttes, og har tilbudt seg å gjøre dette privat. Fylkesmannen har nå avslått klagen, og den ligger nå på Miljødirektoratets bord. Men Bø gir ikke naturvernerne noe håp om støtte derfra.

– Jeg tror nok at sannsynligheten for at klageren får medhold hos oss er liten. Så skal vi riktignok ferdigbehandle saken, men vi har hvert eneste år en serie tilfeller hvor vi har ulv som gjør skade på enten sau eller på rein. Og hvor hovedvirkemiddelet vil være at de dyrene blir felt, sier han.

Les også: Starter ulvejakt i øvre Pasvik

Tor Einar Kristensen

MARKERING: Tor Einar Kristensen i Naturvern i Pasvik mener Miljødirektoratet og Fylkesmannen i Finnmark burde gjort mer for å ta vare på ulvestammen. I helga ble det holdt markering i Kirkenes, for å la ulven leve.

Foto: Privat

– Genetiske prøver bruker vi for å identifisere individer eller for å identifisere om det er en såkalt genetisk viktig ulv, det vil si opphav som er fra Finland og Russland. I dette tilfellet ser vi ikke noe behov for å analysere det, fordi sannsynligheten for at den kommer fra Finland eller Russland er himmelvid mye større enn om at den skulle gått fra sør i Skandinavia, sier Terje Bø i Miljødirektoratet.