– Fisk føler smerte når de havner i trålen eller biter på kroken, sier Victoria Braithwaite, professor II ved Institutt for biologi ved Universitetet i Bergen til På Høyden
Denne type spørsmål har skapt store diskusjoner mellom fiskere og miljøvernere de siste årene.
- Les også: Føler torsken smerte?
Victoria Braithwaite mener å ha funnet svaret. Hun fant ut at ørret har en bestemt type smertenerver hvis eneste funksjon er å sende smertesignaler til hjernen, i likhet med fugler og pattedyr.
Morfin lindret fiskesmerter
I et forsøk smurte Braithwaite eddik og gift fra bier på fiskens lepper. Fisken viste tydelig smertereaksjoner. De gnidde leppene mot bunn av karet og spiste ikke på flere timer.
Men da fisken fikk morfin og smerten forsvant, begynte de å oppføre seg som fisk igjen.
– Dette tyder på at det foregår en kognitiv smerteprosess, som er mer kompleks enn bare en ren refleks. Vi snakker her om å være bevisst sin egen tilstand, sier Braithwaite til På Høyden.
– Bør revurdere metoder
Ifølge Dyrebeskyttelsen er det ingen nyhet at at fisk kan føle smerte. Fisk er også inkludert i dyrevernloven som omfatter alle dyr, og også fisk, i Norge.
– Vi bør kraftig revurdere hvordan vi driver oppdrett og fangst av fisk, sier informasjonsansvarlig Odd Harald Eidsmo.
– Det er lang vei mellom liv og lære i dyrevernloven. Vi bruker fangstmetoder vi aldri ville godtatt for landlevende dyr. Det er kanskje fordi folk synes det er vanskeligere å relatere til at fisk føler smerte enn en hund.
- Les også: - Fisk har for lav «Bambifaktor»
– Det er jo naturlig å fiske
Fisker Johnny Ingebrigsten fra Gjesvær i Nordkapp kommune opplever i disse dager et eventyrlig torskefiske i Vest-Finnmark. Han er ikke helt enig i Dyrebeskyttelsens vurderinger.
– Vi spiser torsk, torsk spiser lodde, lodde spiser plankton. Sånn er naturen. Vi er jegere på lik linje med torsken. Naturen er jo laget slik at noen dyr fanger og spiser andre.
Ingebrigsten sier at hvis myndighetene skulle innført strengere krav til fiske på grunn av fisk som føler smerte så ville det fått enorme konsekvenser for næringa. Han har ikke tro på umiddelbare endringer.
- Les også: Frykter hysteri
Mindre stress = bedre fisk
– En bedre behandlet og mindre stresset fisk gir bedre kjøttkvalitet under slakting og gir høyere priser på markedet, påpeker Victoria Braithwaite som håper å starte en debatt rundt fiskenæring og etikk.
Victoria Braithwaite studerte smerte hos ørret. Hun tror mange fiskearter har liknende erfaringer.