Hopp til innhold

Sameland med totempæler: – Alle var like rystet

Russerne skulle vise hvordan samene på Kola levde, men temaparken var et sammensurium av kaniner, fleeceklær og indianske totempæler. – Et latterlig sirkus som viser hvor usynliggjort samene er, sier professor.

Totempæler i russisk samepark (Sam Syit)

MYTOLOGISK SURR: Dette er en samisk temapark i Murmansk fylke. – Førkristen religion hadde jo tanker om ulike guder, men det ble tatt ut i det absurde med totempæler i tre–fire meters høyde, sier professor Ivar Bjørklund.

Foto: Kirsti Riesto, Finnmark fylkeskommune

Nærmere 50 deltakere fra Nord-Norge deltok på det årlige norsk-russiske kulturforumet i Murmansk fylke før helgen. Halvparten av tiden, det vil si en hel dag, gikk med til besøket på Sam Syit, som skulle være et etnografisk senter.

– Det skuffet oss veldig. Vi lurte på hva vi egentlig var med på. Alle var litt beklemt, sier Kirsti Riesto, som jobber med kultur i Finnmark fylkeskommune.

Forsker Ivar Bjørklund

Ivar Bjørklund

Foto: Privat

Professor i kulturvitenskap ved Tromsø Museum, Ivar Bjørklund, var med på turen, og han er mindre diplomatisk.

– Det er jo en tragisk historie. Vi ble kjørt langt inn i skogen, en to timers tur, til en rydning med to meter høyt plankegjerde malt i det samiske flaggets farger. Det de viste var en sirkuslignende sak med indianske totempæler hvor man kunne be om å bli frisk eller finne en kjæreste, sier Bjørklund.

Latterlig

Totempæler er kun kjent fra urfolk langs Stillehavskysten i Nord-Amerika.

– De sa at det tilhørt mytologien deres, og representerte gudene i den samiske tradisjonen. Guder for helse, kjærlighet og litt forskjellig. Man kunne også finne sine stjernetegn der, og legge igjen mynter og et ønske. Noen hadde blitt kreftfrie, ifølge guiden, sier Riesto.

– Det er jo helt latterlig. Det har ingen ting å gjøre med det samiske, sier Bjørklund.

Vanskjøttet rev i bur

Revene i Sam Syit hadde lang klør og lot til å være vanskjøttet.

Foto: Kirsti Riesto, Finnmark fylkeskommune

Dyr i bur

Parken Sam Syit bommer stygt på dyrelivet også: Kaniner finnes naturlig mye lenger sør, men ble framstilt som et «samisk» dyr.

– Det var fullt av kaniner. Vi aner ikke hvorfor de var der. Noen hadde åpne sår og så ut som om de var syke, sier Kirsti Riesto.

Noen hvite rever gikk i bur, og skulle etter planen formere seg, slik at de senere kunne spise opp kaninene, forteller hun.

Deltagerne fikk mate desperat sultne reinsdyr med brød, og deretter låne syntetiske fleece-kofter for fotografering.

Rein og turister i Sam Syit

Reinsdyrene var nærmeste desperate etter mat og fikk brød av de besøkende.

Foto: Kirsti Riesto, Finnmark fylkeskommune

– Avslørende

– Det var en forretningsmann som drev det, og det må han få lov til; men det er trist at fylkesadministrasjonen i Murmansk vil bruke en hel dag, av de to dagene vi hadde, sier Bjørklund.

– Hva sier det deg om russernes holdning til det samiske?

– Det forteller hva slags posisjon – eller mangel på posisjon – det samiske har i Murmansk fylke. De er fullstendig usynliggjort. De blir bare synlige når de skal passe inn i turistkonseptet. Men det har man visst fra før: de er umyndiggjort, sier professoren.

– Alle som var med på turen, var like rystet.

Samiske kofter i Sam Syit, Murmansk

Russisk-samiske kofter ble vist fram, men det er uklart hvor autentiske de var.

Foto: Kirsti Riesto, Finnmark fylkeskommune

Flere nyheter fra Troms og Finnmark