Hopp til innhold

– Dette er helt uakseptabelt i henhold til norske normer og regler

Flere reagerer på at det var tvil om hvordan man skulle håndtere saken hvor en gravid syrisk flyktningejente på 14 år kom over grensa med ektemann på 23 og deres felles barn på 18 måneder.

Harald T. Nesvik

Harald T. Nesvik, parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet, mener det er bra politiet nå er koblet inn i saken.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

Den syriske jenta, som nylig kom til Norge har en sønn på 18 måneder og er gravid med sitt andre barn.

Hennes tilstand ble oppdaget gjennom en inspeksjon gjort av fylkeslegen i forrige uke. Etter norsk lov er hun utsatt for seksuelt misbruk.

Flere reagerer nå på at det tok så lang tid å rapportere om forholdene og at det ble vurdert om forholdet skulle etterforskes eller ikke.

Kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank

Siv Meisingseth i Plan Norge reagerer på at det tok lang tid før norske myndigheter tok tak i saken.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Må få oppfølging

Blant annet sier Plan International Norge at det er sterkt kritikkverdig at det gikk så lang tid før noen i mottaksapparatet reagerte på situasjonen til en 14-årig syrisk flyktningjente i Finnmark som venter sitt andre barn.

– At en så ung flyktningjente som fremstår som barnebrud, ikke får umiddelbar oppfølging av norske myndigheter er alvorlig, sier kommunikasjonssjef i Plan International Norge, Siv Meisingseth.

Da ble det ikke slått alarm, men barne-, likestillings- og inkluderingsminister, Solveig Horne (Frp), sa mandag at det ble raskt tatt affære da dette ble kjent, og at aktuelle etater ble koblet inn.

– Helt uakseptabelt

Men i Frp er de også tydelige på at dette ikke er greit.

– Ekteskap og seksuell omgang med mindreårige må straffeforfølges, sier parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet, Harald T. Nesvik.

Han reagerer sterkt på saken.

– Jeg forventer at man gjennomgår rutinene her. Dette er helt uakseptabelt i henhold til norske normer og regler. Jeg er glad politiet tar tak i dette nå, sier han.

Karin Andersen

Karin Andersen stortingsrepresentant i SV.

Foto: NRK

– Hun er et barn

SV støtter også at politiet er koblet inn i saken om den gravide 14-åringen.

– Hun er et barn, hun har allerede ett barn og ett til i magen. Det er norsk lov som gjelder i Norge og hun og barna må beskyttes til hun er gammel nok til å ta bestemmelser selv og hennes barn vil også trenge å få sine interesser godt ivaretatt. Hvordan dette skal løses videre vil avhenge av etterforskningen og den barnefaglig vurderingen barnevernet gjør, sier Karin Andersen stortingsrepresentant i SV til NRK.