Hopp til innhold

– Den sivile beredskapen har gått i glemmeboka

– Kommuner og fylker er ikke forberedt på en militærkrise, og sivilberedskapen må styrkes kraftig, mener ekspertgruppe.

Tomme egghyller i matbutikken

TOMME HYLLER: Hvor lenge varer det før det blir tomt i mathyllene hvis vi kommer i en krisesituasjon?

Foto: Ragnhild Bjørge / NRK

– Den sivile beredskapen har gått i glemmeboka. Beredskapslagre og logistikk er i stor grad fraværende, sier admiral Trond Grytting som har vært en del av en regjeringsutnevnt ekspertgruppe som i går kom med råd til forsvarsministeren.

– Bør børste støv av gamle planer

Trond Grytting, nestkommanderende FOH

Admiral Trond Grytting frykter at gamle beredskapsplaner er gått i glemmeboka.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Grytting mener kommuner og fylker bør hente fram de gamle beredskapsplanene og øve på å takle en militær krise; han mener totalforsvarstanken må børstes støv av.

Det betyr at det sivile samfunnet og de miltære jobber sammen og støtter hverandre ved en krisesitusjon. På 70-tallet var dette en selvfølge, men i dag har mange av disse beredskapsplanene og totalforsvarstankene gått i glemmeboka.

Totalforsvarskonseptet ble utviklet av den norske eksilregjeringen i London og var opprinnelig skreddersydd for å møte en invasjonstrussel.

– En del ting som før var litt naturlig for oss å tenke på har gått i glemmeboka. I vår rapport foreslår vi ikke bare grep som skal gjøres i forsvarsetaten, vi foreslår også grep som samfunnet må gjøre, sier Grytting.

– Hele dimensjonen av støtte til militæret, og til operasjoner, foreslår og anbefaler vi, at legges inn i planlegging og tenkning i Forsvaret, sier Grytting.

– Løft i nord

I går ble rapporten «Et felles løft» lagt fram. Et av fem hovedsatsingsområder er sivilstøtte ved en militærkrise. Ikke minst i Finnmark, hvor det kan ta lang tid å komme frem, under svært krevende forhold.

– Det vil være viktig at man tenkter Finnmarkssamfunnet under denne konteksten, sier Grytting.

– Hvorfor det?

– Det er i nord vi anbefaler å øke tilstedeværelsen, det er i nord vi anbefaler å sikre at vi har en reaksjonsevne, og at vi også har en god logistikk og et godt totalforsvarssystem. Det er viktig i hele landet, men det er særlig i nord at vi i vår rapport peker på at det er viktig å gjøre et felles løft nå, sier Grytting.

Vil gjøre totalforsvaret kjent

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) lanserer nå publikasjonen «Støtte og samarbeid», en oppdatert oversikt som avklarer ansvar, rolle og myndighet innen totalforsvaret.

Publikasjonen retter seg primært mot dem som jobber i eller er tilknyttet beredskapsetatene og finnes også elektronisk.

– Det viktigste med å legge fram denne oversikten, er rett og slett å skape oppmerksomhet om at vi har et totalforsvarskonsept, sier forsvarsministeren til NTB.

– Totalforsvaret er relevant for hele spekteret av kriser, fra naturkatastrofer og ulykker til sikkerhetspolitiske kriser og krigssituasjoner. Selv om vi håper at vi aldri kommer dit, må vi være forberedt på at det kan skje, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark