Hopp til innhold

– De som har størst sjanse for å få opphold blir ventende lengst

Asylsøkere er ofte topp motiverte for å bli integrert i Norge, men lang saksbehandlingstid og dermed lange opphold på asylmottak bryter dem ned, sier generalsekretæren i Norsk organisasjon for asylsøkere, Ann-Magrit Austenå.

Norsk Folkehjelp

NOAS er kritisk til regjeringens asylpolitikk, og mener det rammer integreringen av dem som har rett på opphold. Bildet er fra en spillkveld hos Norsk Folkehjelp.

Foto: HINA ASLAM / NRK

I fjor kom det 31.000 asylsøkere til Norge, det største antallet vi har hatt her til lands. 15.-20.000 av disse har rett på opphold, og skal bosettes i kommuner rundt om i hele landet.

Men fortsatt sitter flere tusen på mottak og venter på en avgjørelse.

– En årsak er at myndighetene ønsket å prioritere potensielle avslagssaker, og tok det først. Det er viktigst for regjeringen å ha raskest mulig retur av dem som ikke har oppholdsgrunnlag i landet, sier generalsekretær i NOAS, Anne-Magrit Austenå.

– De som har størst sjanse for opphold blir dermed ventende lengst.

Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS

Generalsekretær i NOAS, Anne-Magrit Austenå sier integrering ofte blir opp til den enkelte, og hvordan kontakten er mellom mottak, kommune, og frivillige.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Debatt om integrering

Mandag klokken 19:00 arrangerte NRK Troms og Nordlys en debatt der temaet var «Hvordan lykkes vi med integrering?».

Austenå er gjennom NOAS tett på arbeidet for å få vellykket integrering. Hun mener det er flere hovedutfordringer, blant annet at de fleste som bor i mottak blir passive og går lenge uten å gjøre noe.

– Det er sterke begrensninger på å søke midlertidig arbeid mens du venter på svar, og det har blitt kuttet i norskopplæringa. Da blir det opp til den enkelte om du selv klarer å lære norsk på egen hånd, og om mottaket er så nært et lokalt sentrum at du har tilgang på frivillighet.

Generalsekretæren mener løsningen for å integrere flere asylsøkere kan være å løsne på forbudet mot midlertidig arbeid, øke norskundervisningen og å ha nok folk på mottakene som kan koordinere frivillighet mot kommunene.

– De lærer ikke norsk om de ikke bruker språket, sier Austenå.

Noen asylsøkere har selv meldt seg til frivilligarbeid som ikke innebærer betalt arbeid.

– Om de går mer enn ett år i passivitet, svekkes personers eget initiativ.

– Tullete med integreringsmottak

De politiske symbolbeslutningene, som å vise utad at det ikke er attraktivt å komme til Norge, rammer først og fremst de som skal bli i Norge og integreres, mener NOAS.

Austenå er negativ til spesielle integreringsmottak for de mest innstilte asylsøkerne.

– Jeg synes det er en tullete prioritering og bruk av midler. Det sitter så mange tusen som er overivrig etter å få seg en jobb, mange fra Syria har kvalifikasjoner som Norge kan ta i bruk.

– Det koster 100.000 å ha en person på mottak i ett år. Det hadde vært mer effektivt hvis asylsøkerne var i gang med norskopplæring, introduksjonsprogram og hadde praksisplasser med lønnsskudd, mener hun.