Hopp til innhold

– Skrekkhistoriene fører til dårlig omdømme for fiskerinæringen

Fiskerinæringa er i ferd med å få et omdømmeproblem etter nok en skrekkhistorie om behandling av utenlandsk arbeidskraft. Det mener LO-forbund, etter at latviske Leila Luse-Lusina hevdet at hun fikk sparken på sykesenga.

hans johan dahl

Fiskeriansvarlig Hans Johan Dahl i LO-forbundet NNN er ikke begeistret for behandlingen av latviske Leila Lusie-Lusina i Kongsfjord, Finnmark. Han mener behandlingen går ut over omdømmet til fiskerinæringen.

Foto: NRK

Fiskerinæringa er i ferd med å skaffe seg et omdømmeproblem. Det sier fiskeriansvarlig Hans Johan Dahl i LO-forbundet Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

Bakgrunnen er nok en sak om østeuropeiske arbeidere som behandles svært dårlig av norske fiskebedrifter.

Dahl er rysta over historien til latviske Leila Lusina, som ble sparka i sykesenga på Kirkenes sykehus.

– Det er slik at man blir fortvilt og oppgitt. Det er slik at man tror man har hørt det meste, men jeg skjønner nå at man er aldri sikker på hva det neste blir, sier han.

Sparket på sykesengen

Video - Jeg ble oppsagt i sykesenga

VIDEO: Leila Luse-Lusina har nå mistet hybelen hun hadde i forbindelse med jobben.

Leila Lusina jobbet som lineegner i Kongsfjord for fisker Ketil Solberg.

– De ringte meg den andre dagen jeg lå på sykehuset og sa at jeg bare kunne samle sammen sakene mine og reise tilbake til Latvia. De hadde ikke behov for en syk arbeider og at jeg ikke ville få noe mer penger, hevder hun.

Den latviske kvinnen har siden i fjor jobbet som egner for en fiskebåtbedrift i Finnmark. I mai fikk hun blindtarmbetennelse og trengte medisinsk hjelp.

Ifølge Luse-Lusina skal hun ikke ha fått før hun selv tvang igjennom å bli kjørt til legesenteret. Derfra ble hun sendt med ambulansefly til sykehus i Kirkenes - og operert.

Flere skrekkhistorier

Hans Johan Dahl

Fiskerinæringa er i ferd med å skaffe seg et omdømmeproblem. Det sier fiskeriansvarlig Hans Johan Dahl i LO-forbundet NNN.

Foto: NRK

Dette er en av flere skrekkhistorier de siste månedene om hvordan norsk fiskerinæring behandler arbeidere fra utlandet.

Hans Johan Dahl tror disse sakene nå vil gå ut over omdømme til næringen.

– Nei, det betyr at renommeet i næringen svekkes. Jeg lurer på hvilke tid utenlandske brukere vil stoppe opp når de hører hvordan arbeidstakere i norsk fiskeindustri blir behandlet.

– Har ikke et omdømmeproblem

I bransjeorganisasjonen FHL mener de at næringa ikke har et omdømmeproblem, tross historiene som har dukka opp i år.

Men informasjonssjef Øyvind Haram hadde likevel helst sett at bransjen slapp slike saker.

– Alle slike tilfeller er en utfordring. Vi er ikke tjent med ett eneste tilfelle av dette. Negativitet er ikke bra, sier han.

Avviser oppsigelse

Arbeidsgiveren til Leila Lusina, Kjetil Solberg, som driver sitt eget fiskebåtrederi, avviser at Lusina har blitt nektet medisinsk hjelp og at hun skal ha fått sparken. sier at tvert i mot at han gjør alt godt han kan for sine latviske arbeidere.

– Jeg sier rett ut at det hun sier er løgn. Jeg har aldri gitt henne sparken. Jeg ringte henne en gang til sykehuset, og da kunne hun ikke ta telefoner, hevder han.

– Men hun hevder at hun ble nektet å ta kontakt med legen av deg?

– Jeg skal fortelle deg den riktige historien. Da hun ble syk var jeg på havet. Når jeg kom på land gikk jeg inn til henne. Hun klaget over magesmerter. Jeg sa at jeg hadde noen gode tabletter mot magesmerter jeg har fått med meg ifra Russland. Jeg gikk og la meg for å sove, ettersom jeg hadde vært på havet i et døgn. Så kom de inn til meg og forklarte at hun var syk, og da sa jeg at de kunne kjøre henne til Berlevåg med en gang. Og det gjorde de. Det er den riktige versjonen, sier Solberg.

Han mener også det er løgn at hun ikke få bo der mer.

– Jeg har pratet med henne, og spurt henne hvorfor hun lyver. Hun forteller at hun vil ha oppmerksomhet. Og jeg garanterer deg med heder og samvittighet at dette er den riktige versjonen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark