Hopp til innhold

2000-2009: Dette husker vi

Vi oppsummerer noen av de viktigste sakene som hendte i Troms og Finnmark i tiåret som gikk.

Fotomontasje kavalkade

Snøhvitutbyggingen, storfint besøk, Tromsø-OL og kulturbragder preget tiåret som gikk.

Foto: Fotomontasje

Det nye årtusenet åpnet med at Alta (18,600 innbyggere) og Finnsnes (4100 innbyggere) fikk bystatus.

– Alta har levd opp til sin bystatus både med tanke på byggeaktiviteten vi har hatt, butikksentrene vi har fått og det som utelivet kan tilby, mener Altaposten-redaktør Rolf Edmund Lund.

Lenvik-ordfører Martin Ness vedgår imidlertid at selv ti år etter vil nok mange ikke se Finnsnes som en typisk by.

- Det er en lang vei å gå før man blir by i ordets rette forstand. Vi er blitt 628 flere innbyggere siden tusenårsskiftet, næringslivet går generelt godt og vi har hatt en rivende utvikling som handelssentrum med nytt kjøpesenter. Vi ser at mange drar hit nettopp på grunn av det. Vi trenger ikke dra til Tromsø lengre, for å si det sånn.

2001 - Korsuksess og TIL-nedrykk

Heftig og begeistret

Nordnorsk korsang slo an i 2001.

Foto: Filmweb

Året 2001 startet med filmen om Berlevåg mannskor, «Heftig og begeistret» av Knut Erik Jensen. Sammen med Oscar-nominerte «Elling»ble filmen den mest sette dette året. Filmen vant to Amanda-priser for beste film og beste dokumentar. I tillegg ble den solgt utenlands under navnet «Cool and crazy».

Oppfølgeren «På sangens vinger» året etter ble ikke en like stor suksess, men sammen skapte filmene ny optimisme i Berlevåg og en viss turismeaktivitet fulgte også i kjølvannet av filmsuksessen.

I november samme år mottar kultur-Norge den tunge beskjeden om at multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää er død . Daværende kulturminister Valgjerd Svarstad Haugland representerte regjeringen i begravelsen. Den tidligere vinneren av Nordisk Råds litteraturpris blir begravet i Birtavárre.

Året preges også av at TIL rykker ned til 1. divisjon.

2002 - Snøhvit og TIL-opprykk

Tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga ble dette året valgt som den første lederen av FNs permanente urfolksforum. Der representerte Magga 370 millioner urfolk. Han fikk med dette en historisk plass i FNs snart 65 år gamle historie.

I samme år vedtar stortinget at Snøhvit-feltet utenfor Hammerfest skal utbygges .

– Hammerfest før og etter Snøhvit er to forskjellige verdener. Vi lå under administrasjon hos fylkesmannen og hadde befolkningsnedgang, men så snudde det brått. I dag øker andelen unge mellom 20 og 39 år og vi ser at andre næringer utenom petroleumsvirksomhet etablerer seg i byen, sier Hammerfest-ordfører Alf. E. Jacobsen.

Dette året rykker TIL opp til Eliteserien igjen og Nitimen-lytterne kårer Kvæfjordkaka som Norges beste.

2003 - Tromsø-OL kommer

Ordfører Hermann Kristoffersen i Tromsø

Tromsø-ordfører Herman Kristoffersen lanserte Tromsøs OL-planer.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

I mai 2003 sier regjeringen ja til et nytt teaterbygg for Hålogaland teater etter en mangeårig kamp om nytt teaterbygg. Samme måned overraskes hele Norge av at Tromsø lanserer seg som OL-by .

– Responsen var fantastisk. Ingen i media visste noe og nyheten ble slått stort opp. Til og med Reuters kjørte saken verdenen rundt, mimrer en av initiativtakerne, Kim Kr. Nordli.

I 2003 får også Nord-Norge sin første Frp-ordfører når den tidligere politimannen John Karlsen blir ordfører i kommunen.

2004 - Alta rykker opp

I 2004 ble Alta IF historiske og rykker opp til 1. divisjon . I dag spiller altaherrene fortsatt i Adeccoligaen.

– Dette tiåret har vært et eventyr for Alta idrettsmessig. Ikke bare på grunn av fotballgutta, men også fordi vi har hatt håndbaljenter og gutter som har hevdet seg på nasjonalt plan, framholder Altaposten-redaktør Rolf E. Lund.

Samme år sier regjeringen nei til Tromsø 2014 fordi den mente OL ikke er god nok butikk for Norge. I løpet av året besøker også senator Hillary Clinton og John McCain Svalbard for å lære mer om klima.

2005 - Rettigheter og Mandela

Nelson Mandela i Tromsø

- Dere er alle afrikanere, sa Nelson Mandela til 18.000 tilhørere i Tromsø juni 2005.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Dette året preges av sterk uro i Redningsselskapet. Generalsekretær Monica Christensen Solås ble sykemeldt og siden suspendert. Hennes avgang kom etter omfattende uro i selskapet med personalkonflikter og mye negativ omtale i media. Uroen førte til at selskapet, som er avhengige av folks givervilje, opplevde inntektssvikt.

Samme år blir finnmarkingene herrer i eget hus når Finnmarkeiendommen etableres. Saken har ennå i dag ettervirkninger i forbindelse med debatten rundt samiske spørsmål.

I juni dette året besøker også Nelson Mandela Tromsø i forbindelse med konserten til inntekt for hans HIV/Aids-engasjement.

Året preges også av fusjonen av OVDS og TFDS til Hurtigruten. Hålogland teater åpner dette året sine nye lokaler på Strandveien i Tromsø. I tillegg vedtar også stortinget at de etterlatte etter Utvik Senior-forliset får 5,2 millioner kroner i erstatning.

2006 - Nordområdeåret

Mehamn-ulykka fra 1982 fikk sitt endelige punktum i dette året. I forbindelse med Mehamnrapporten besluttet Stortinget at de etterlatte skulle tildeles billighetserstatning på grunn av den langvarige uroen omkring Norges mest etterforskede flyulykke.

Regjeringen legger samtidig frem Nordområdestrategien og gjør det klart at de nordlige områdene er et sentralt satsningsområde. Samtidig går fylkesordfører Ronald Rindestu av etter at det blir avdekket rot i reiseregningene hans.

Alta avvikler delfinale i Melodi Grand Prix dette året, men økonomien i det hele gjør at Grand Prix-sirkuset ikke får et langt opphold i Finnmark. Nitimen-lytterne kårer også dette året Honningsåg som Norges sommerby.

På tampen av året klatrer tromsøværingene Espen Lind og Amund Bjørklund til topps på den prestisjetunge Billboard-listen i USA som låtskrivere. Sammen med produsentduoen Stargate står de bak artistens Beyoncés monsterhit ”Irreplaceable” – en bragd man da måtte tilbake til A-has glansdager for å finne maken til.

– Sett fra en låtskrivers sted, er dette å regne som OL-gull, slår musikkjournalist Egon Holstad i Nordlys fast.

2007 - Kill Buljo og Clinton

Bill Clinton i Tromsø

Bill Clinton utenfor Ishavskatedralen i Tromsø mai 2007.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Dette året etableres Sydvaranger Gruve AS og starter det som senere skal blåse liv i gruvevirksomheten i Sør-Varanger, Tromsø vinner over Trondheim og Oslo om å bli OL-by og altaproduserte «Kill Buljo» sees av 87 000 kinogjengere. I tillegg selges 95 000 DVD-er av filmen.

I mai 2007 besøker Bill Clinton Ishavsbyen sammen med Hans Blix for å holde foredrag.

– Det var stor medieinteresse og svært interessant å se hvordan det store apparatet mellom Clinton-administrasjonen og Secret Service fungerte. Jeg husker spesielt Secret Service fikk seg en stor opplevelse de tilfeldigvis kom hit 17. mai for å inspisere hotellrommet Clinton skulle bo på, humrer presseansvarlig for Bill Clinton-besøket i Norge, Kim Kr. Nordli.

Nordli kom tett innpå den tidligere amerikanske presidenten og beskriver han som karismatisk, utrolig veltalende, vennlig og åpen.

– Han gjorde stadig raske endringer i programmet sitt under oppholdet i Tromsø, men de medbragte golfkøllene fikk han ikke brukt. I stedet tok han seg en spasertur i gatene og over Tromsøbrua for å se Ishavskatedralen. Normalt gir han ikke intervjuer, men utenfor kirka gjorde han et unntak, minnes Nordli.

2008 - Knust OL-drøm

Steinar Nilsen

Trener Steinar Nilsen leder TIL til den første medaljen på 18 år i 2008.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Dette året prøver Tromsø 2018 å få idretten med seg på en ny norsk OL-søknad, I kjølvannet fulgte en turbulent tid med omfattende kvalitetssikring som doblet OL-regninga. I oktober 2008 trekker idrettsstyret søknaden. Begrunnelsen var at idretten ønsket å ta samfunnsansvar.

Samme år får Riddu Riddu knutepunktstatus av kulturminister Trond Giske. Filmen om «Kautokeino-opprøret» kommer også ut, mottar Folkets Amanda og blir sett av 338 485 personer.

The BlackSheeps fra Nesseby vinner den norske og den nordiske finalen i Melodi Grand Prix junior 2008 . Musikkjournalist Egon Holstad i Nordlys vil likevel ikke framheve begivenheten spesielt.

– Artig for ungene, men relativt verdiløst kulturelt innholdsmessig. At flere ga plata deres terningkast seks viser at det er noe i det dårlige ryktet musikkjournalister har. Men de har en meget dyktig vokalist, og det skal bli interessant å se utviklingen om noen år, sier Holstad.

Etter å ha hatt åtte trenere i løpet av tiåret tar TIL bronse - en medalje som er den første siden 1990. Samtidig vedtar stortinget at marinebasen Olavsvern utenfor Tromsø skal nedlegges.

2009 - «Død Snø» og Gaza-drama

Død Snø (Foto/Copyright: Sveinung Svendsen/Euforia Film)

Tommy Wirkolas «Død Snø» gjør suksess både i Norge og i utlandet.

Dette året åpner med premiere av Tommy Wirkolas «Død Snø». Filmen blir den 5. mest sette i Norge med 137 223 publikummere og år en pris på After Dark filmfestival i Toronto . Den nomineres også til fire priser under Scream Awards i Los Angeles og selges til 48 land. Wirkola blir også tilbudt jobb i USA etter filmsuksessen.

– Jeg synes det er veldig morsomt at noen altaværinger nærmest sitter på gutterommet og deretter havner i Hollywood. De viser ikke bare at de er dyktige, men er også upretensisøse. Det er flott at vi kan ha et slikt filmmiljø i nord, mener Altaposten-redaktør Rolf E. Lund.

To drapssaker i Tromsø gir det nye året en tragisk inngang. I 2009 er det også Klimatoppmøte i Tromsø og den tidligere fredsprisvinneren og amerikanske visepresidenten Al Gore besøker byen . I mai gir myndighetene samtidig grønt lys for Goliat-utygging i Vest-Finnmark .

Tromsø-lege Mads Gilbert vekker oppmerksomhet når Israel bomber Gaza. Sammen med kollega Erik Fosse rapporterer de både til norsk og utenlandsk presse om hva som skjer bak krigslinjene , bl.a. på CNN. Begge får senere prisen Fritt Ords Honnør for sin formidling. Gilbert kåres også på tampen av året til Årets Nordlending og Årets Tromsøværing.