Hopp til innhold

16 koronasmittet på russisk fiskebåt i Tromsø

Hele mannskapet på 42 om bord på en russisk fiskebåt, som ligger til kai i Tromsø, er testet for covid-19. Også i Ålesund er det smitte om bord på en båt.

Russisk tråler til kai i Tromsø. Mange i besetninga har fått påvist covid-19

En av de smittede om bord på «Aquamarine» ble natt til tirsdag innlagt på UNN. Totalt 16 er per nå smitta.

Foto: SVEINUNG ÅSALI / NRK

Tromsø kommune testet tirsdag hele mannskapet på det russiske fiskefartøyet «Aquamarine».

16 av dem har fått påvist smitte.

En person i besetningen ble natt til tirsdag fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge etter mistanke om covid-19-sykdom.

– Mannskapet blir innlosjert på koronasenteret i Kroken, og andre egnede steder. Det sier kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen på en pressekonferanse onsdag.

Kristoffersen sier til NRK at situasjonen er utfordrende for kommunen. Noen av besetningsmedlemmene er i karantene om bord på båten.

– Men vi har god kontakt med skipets kaptein, sier kommuneoverlegen.

den russiske tråleren Obelyay

24 av 34 personer på den russiske tråleren «Obeljaj» testa i oktober positivt for covid-19.

Foto: Marita Andersen / NRK

Flere russiske skip med koronasmitte

Det er ikke første gang det kommer russiske fartøy med koronasmittet besetning til Tromsø. I oktober testet 24 personer på den russiske tråleren «Obeljaj» positivt på covid-19.

Den russiske båten befant seg i russisk farvann da korona-alarmen gikk om bord. Likevel valgte båten å sette kursen mot Tromsø. Store deler av mannskapet var da smittet med koronaviruset. Tromsø kommune hadde dagen før anmodet fartøyet om å gå til Murmansk, men ble ikke hørt.

Tromsø er én av tre norske havner som er utpekt som beredskapshavn, også kalt IHR-havn. Sammen med Bergen og Oslo, skal Tromsø havn være rustet for å ta imot båter med mye koronasmitte om bord.

Utfordrende smittesporing

I løpet av onsdag vil de som får påvist smitte blir fraktet til kommunens koronasenter.

– Kommunen fikk sist helg informasjon om at «Aquamarine» ville ankomme Tromsø 17. 11 med mistanke om smitte om bord. Vi har mottatt opplysninger fra agenten om at hele mannskapet testet negativt i Russland den 4.11. Det sier leder ved kommunens koronasenter i Kroken, Øivind Benjaminsen.

Smittesporingen vil først starte torsdag når mannskapet er innlosjert i Kroken.

– Dette har med IT-løsninger og tolketjenester som må iverksettes for at en slik operasjon skal kunne gjennomføres på en best mulig måte, sier Benjaminsen.

Muligheten for å få teste seg ved koronasenteret i Tromsø er ikke berørt av den russiske båtens ankomst.

Oversikten tirsdag viser at 47 personer i Tromsø er isolerte, mens 180 sitter i karantene som følge av koronapandemien.

MS North Sea Giant

11 av 63 smittet på skip til kai i Ålesund.

Foto: Jan-Erik Finsæther / NRK

Storsmitte på skip i Ålesund

Onsdag testet enda en i mannskapet om bord i skipet MS «North Sea Giant», som ligger til kai i Ålesund. Personen testet først negativt, men ble testet på nytt etter å ha fått symptomer. Denne testen var så positiv.

Dermed er 11 av mannskapet på 63 smittet. Det var fredag forrige uke at skipet søkte om tillatelse til å komme inn til Ålesund hamn etter at en om bord fikk beskjed om at han var nærkontakt til en smittet. Skipet var da på vei fra Haugesund til Hammerfest. 24 personer blant mannskapet ble definert som nærkontakt til denne personen.

Mannskapet er nå plassert i karantene og isolasjon. De som har fått påvist smitte er flyttet til et eget leilighetshotell for videre isolasjon. Operasjonssjef i rederiet, Sveinung Økland, sier at de smittede har det bra etter forholdene.

– De har lette symptom, feber og sår hals. Ingen har alvorlige symptom per nå.

Må sitte i karantene

Mannskapet kommer fra Norge, Norden, Færøyene, Finland, England og Filippinene. Økland sier at de har et strengt regime før mannskapet går om bord, og at alle de utenlandske arbeiderne må sitte ti dager i karantene før de får gå på jobb.

– Så langt er det bare nordmenn som har testet positivt, sier Økland.

Resten av testene av mannskapet har så langt vært negative. Besetningen er fortsatt i smittekarantenen og blir ifølge kommunen testet på nytt mot slutten av uken. Økland håper at de nå har kontroll på smittesituasjonen.

– Det kan selvsagt bli noen positive prøvesvar til blant nærkontaktene, men vi håper at vi begynner å få kontroll over situasjonen, sier han.

Det skal ifølge Økland ikke være fare for at smitteutbruddet om bord i skipet vil spre seg til andre.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark

Brannvesen ved Hammerfest lufthavn etter brannalarm.

Hammerfest lufthavn åpen igjen etter brannalarm

Lossing av frossen torsk

Anbefaler dramatisk kutt i torskefisket