Hopp til innhold

- Folk vet ikke hvor farlig det er

Politiet måtte bryte seg inn da leiligheten var i ferd med å ta fyr.

Gryte
Foto: Lars Erik Larsen / NRK

Beboeren i leiligheten i Hammerfest hadde sovnet fra plata under matlagingen natt til lørdag.

Ingen ble skadet, men det er ikke alle som får avverget tørrkokingen i tide.

Én av ti boligbranner starter nemlig på grunn av at maten tørrkoker ved komfyren.

Generelt så virker det ikke som folk forstår hvor farlig det kan være å glemme plata

Dagfinn Karlem, direktør i Norsk brannvernforening

Dette tilsvarer rundt 150 utrykninger fra brannvesenet hvert år.

- Vet ikke hvor farlig det er

- Generelt så virker det ikke som folk forstår hvor farlig det kan være å glemme plata, sier Dagfinn Karlem, som er direktør i Norsk brannvernforening.

Han forklarer at dette er en branntype som kan utvikle seg raskt.

- En tom gryte på en varm plate blir fort farlig. Bare en halv meter over gryta henger en kjøkkenvifte hvor det vanligvis er masse fett - som er svært brennbart. Når dette smelter og drypper ned på gryta, kan det fort antenne, sier Karlem.

Ofte har leiligheter i blokker ventilasjonskanaler fra kjøkkenviftene som går videre innover i bygningen.

- Disse ventilasjonskanalene er også impregnert med brennbart fett. Derfor kan dette bli svært farlig, sier Karlem.

- Glemmer ofte i fylla

- Generelt glemmer folk ofte dette når de kommer hjem fra byen. Folk slår på plata, og setter seg ned for å slappe litt av - for så å sovne fra alt sammen.

I gjennomsnitt tar det tre til fem minutter fra en brann starter til hele boligen er overtent.

- Har du alkohol i blodet da, er det alltid ikke like sannsynlig at du våkner av røykvarsleren og får kontroll over situasjonen fort nok, sier Karlem.