Hopp til innhold

Viser forestilling om hekseprosessene

Hekseprosessene på 1600-tallet kan sammenliknes med dagens forfølgelse av Rom-folket og Edward Snowden, mener årets ungkunstner under Festspillene i Nord-Norge.

Forestilling om hekseproessene i Nord-Norge

Støyen i det mørke kjellerommet i en bygård i Harstad er øredøvende og infernalsk. En kråkeaktig skikkelse svever over et bord, mens videobilder fra opptøyer og demonstrasjoner projiseres på en vegg. Ungkunstforestillinga Of fire and ice, er ei perfomance-forestilling med utgangspunkt i hekseprossessene i Finnmark. Ei historie nesten for god til å være sann, mener den britiske danseren, Amelia Beavis-Harrison, årets ungkunster under Festspillene i Nord-Norge.

Amelia Beavis-Harrison

Amelia Beavis-Harrison er fasinert av hekseprosessene i Finnmark

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Det er utrolig hvordan folk kunne tro på dette, og at de faktisk drepte folk som skulle være hekser. Men det er jo egentlig noe som menneskeheten har fortsatt med. Alt dette som skjedde for mange år siden, skjer jo faktisk i dag også, sier hun.

Mange havnet på bålet

Bare i Finnmark ble over 90 personer dømt til ild og bål, etter anklager om trolldom og hekseri. Amelia Beavis-Harrison har studert europeiske trolldomsprossesser gjennom flere år. Ho syns det er forferdelig når politikk og religion blandes sammen.

Of Fire and Ice

Of fire and Ice er en danseforestilling i en mørk kjeller i en bygård i Harstad

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Det er tragisk, sier hun, det er ikke noen annen måte å beskrive det på.

Hun mener at det også i dag skjer forfølgelse av de som ikke passe inn, som kan sammenlignes med hekseprosessene.

– Det jeg prøver å gjøre er å ta rettsaken mot et barn på 1600-tallet og sette det i kontekst med Edvard Snowden og romfolket, som jeg mener kan være eksempler på noen av de som forfølges som hekser i dag, sier årets ungkunstner.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark