NRK Meny
Normal

Gilbert: – Få palestinske barn til Norge for behandling

I et brev til utenriksminister Børge Brende (H), ber overlege Mads Gilbert om at krigsskadde palestinske barn overføres til Norge for behandling.

Gaza barn

Palestinsk helsepersonell behandler et skadd barn ved et sykehus i Rafah sør på Gazastripen. Palestinerne i Gaza mangler grunnleggende ting som strøm og vann, og en humanitær våpenhvile er livsviktig, sier UNICEF.

Foto: Khalil Hamra / Ap

Etter råd fra helseminister Bent Høie (H) sendte Mads Gilbert fredag kveld brev til utenriksministeren hvor han trekker fram den voldsomme kapasitetsmangelen i det palestinske helsevesenet.

I brevet understreker Gilbert det desperate behovet for hjelp og foreslår konkret at Norge kan ta imot krigsrammede barn som behøver intensivmedisinsk behandling.

Mulig evakuering via Egypt

– En naturlig pasientgruppe kan være skadde barn som trenger intensivmedisinsk oppfølging og rehabilitering. De psykososiale behovene slike pasienter har, spesielt barn, må selvsagt vektlegges, skriver Gilbert i brevet.

Han sier barna må få følge av nære familiemedlemmer og at en evakuering kan skje via Egypt til Norge.

– Den humanitære situasjonen i Gaza er katastrofal og Norge bør kunne vise konkrete, aktive og praktiske initiativ for å avhjelpe denne situasjonen, skriver Gilbert til Brende.(NTB)

Det lyktes ikke NRK å få svar fra Utenriksdepartementet fredag.