NRK Meny
Normal

Vi er verstinger på å selge alkohol til mindreårige

Juvente ønsker at de butikkene som selger alkohol til mindreårige skal miste bevillingen øyeblikkelig. Da er det mange butikker i Nord-Norge som kan få problemer.

Flaskeåpner

Nordland, Troms og Finnmark kommer ikke godt ut i Juventes rapport.

Foto: Kim Jansson / NRK

Maria Elizabet Aspen

Maria Elizabet Aspen i avholdsorganisasjonen Juvente ønsker ikke henge ut hverken butikker eller fylker.

Foto: Juvente

Høsten og vinteren i fjor sendte avholdsorganisasjonen Juvente inn mindreårige kontrollører i 902 butikker i Norge for å se om de fikk kjøpe alkohol. Nå er rapporten klar, og på landsbasis kom kontrollørene ut av hver tredje butikk med alkohol i posene. Men i Nord-Norge var tallet høyere.

Cirka annenhver butikk i Nordland og Troms solgte alkohol til de mindreårige, mens i Finnmark fikk kontrollørene kjøpt alkohol i to av tre butikker.

– Resultatene fra våre kontroller er ikke forskning, og vi kan ikke si at det er så mye verre i Nord-Norge enn i resten av landet. Det hele er personavhengig både med tanke på hvordan vår kontrollør fremstår, og hvem som sitter i kassa, sier daglig leder i Juvente, Maria Elizabet Aspen (25), til NRK.

– Det viktigste er å få frem at det rett og slett er for enkelt for mindreårige å få kjøpt alkohol, sier hun.

Juventes avsløringer

Fylke

Butikker kontrollert

Butikker som solgte

Prosent salg

Østfold

29

4

14

Akershus

8

4

50

Oslo

11

2

18

Hedmark

11

0

0

Oppland

23

5

22

Buskerud

52

19

37

Vestfold

39

8

21

Telemark

8

2

25

Aust-Agder

29

7

24

Vest-Agder

54

25

46

Rogaland

59

3

5

Hordaland

250

116

46

Sogn og Fjordane

22

8

36

Møre og Romsdal

23

11

48

Sør-Trøndelag

73

20

27

Nord-Trøndelag

37

2

5

Nordland

33

17

52

Troms

81

38

47

Finnmark

60

40

67

Vil inndra bevillingene

Det er åttende året på rad at Juvente gjennomfører slike kontroller. Aspen forteller at de opplevde en nedgang i salget de første årene, men at de nå ser at de merker en økning i antall salg til mindreårige.

– Dersom butikkene ikke får konsekvenser når de selger alkohol til mindreårige, vil det bare fortsette. Vi mener at butikkene bør miste bevillingen hvis de bli avslørt, sier Aspen.

Er ikke det litt strengt?

– Vi mener noe brudd på alkoholloven er viktigere enn andre, og at salg av alkohol til mindreårige er et av de mest alvorlige. Det er enkelt å spørre om legitimasjon, så vi mener brudd på denne loven bør føre til inndragning.

Vinmonopolet er flinkest

Kontrollørene til Juvente har alle vært 16 år eller yngre, og har ikke lagt ned en ekstra innsats for å virke eldre. Dersom kontrollørene ble spurt om legitimasjon, har de svart et de ikke har hatt det, og videre spurt om de kan få kjøpe likevel.

Ifølge rapporten deres er det Vinmonopolet som er klart best når det kommer til å overholde aldersgrensene for salg av alkohol.

– Jeg tror det skyldes at Vinmonopolet har hatt mye fokus på dette, både blant de ansatte og i form av holdningskampanjer rettet mot kundene sine. Mine venner tar automatisk opp legitimasjonen når de skal handle på polet, sier Maria Elizabet Aspen (25), som understreker at de ikke er ute etter å ta enkeltbutikker i sine kontroller.

–Vi håper først og fremst at dette gjør kommunene og butikkene mer oppmerksomme på salg av alkohol til mindreårige.