NRK Meny
Normal

Savnede speiderjenter observert i god form i dag

De fem tyske speiderjentene som har vært savnet i fjellet i Indre Troms ble observert fredag morgen av andre turgåere ved Treriksrøysa.

Laster kart, vennligst vent...

– Jentene regnet med å ankomme Kilpisjärvi i løpet av ettermiddagen/kvelden i dag. Jentene skal være i god form. De er litt våte, men har det ellers bra, skriver Troms politidistrikt i en pressemelding.

Politiet har tilbakekalt bistandsanmodningen til Forsvaret om bruk av helikopter til søk, da e nå har positiv observasjon på jentene.

Da ungdommene ikke var kommet fram til Kilpisjärvi som planlagt for tre dager siden startet nødetatene arbeidet med å undersøke situasjonen.

Ble meldt savnet av svenske

De fem tyske jentene som var i alderen 13 til 19 år var på vei fra Lappjordhytta sør i Troms til Kilpisjärvi. De skulle etter planen bruke 10 dager på turen, og være framme i Finland 12. august.

– De hadde tatt en taxi fra Kiruna til Abisko. Der traff de en svenske som kjørte dem med båt og deretter fulgte dem til fots til et par kilometer fra Lappjordhytta, sier Jakob Carlsen, redningsleder ved Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Ungdommene hadde planer om å følge Turistforeningens løypenett og overnatte på DNT-hytter.

Det var denne svenske mannen som hadde kontaktet politiet i Sverige og var bekymret for ungdommene.

– Han hadde et ærend i Kilpisjärvi, og hadde regnet seg fram til at ungdommene skulle vært fremme seinest 13. august. Da de ennå ikke var kommet fram ble han bekymret fordi de var unge og utenlandske, sier Carlsen.

Var på Dividalshytta

Da de startet turen var de iført blå speiderskjorter og hadde store oppakninger. De skal ha med seg både telt, kart, kompass og mat.

Forrige lørdag kom de fem jentene fram til Dividalshytta, og møtte Bjørn Skjold Jensen, som drev vedlikehold på hytta.

– De var veldig slitne og hadde tung oppakning med blant annet gitar og lavvo, sier Skjold Jensen.

Jentene ville gå videre opp til Dærtahytta, men Skjold Jensen anbefalte dem i stedet å hvile en natt før de bega seg på de 800 høydemeterne videre til Dærtahytta.

Jentene gikk videre langs den løypa Skjold Jensen anbefalte søndag ettermiddag.

Ble observert 12. august

Etter hvert fikk HRS innhentet informasjon av at noen hadde observert jentene tirsdag 12. august.

– Da ble de observert helt nord i løypa nært grensen mellom Norge og Sverige. Det vil si at de er kommet ganske langt i den planlagte løypa. Vi fortsetter med undersøkelser via telefon og lignende, men starter ikke fysisk leting med for eksempel helikopter, sier Jakob Carlsen i HRS.

Vanskelige leteforhold

Da arbeidet til letemannskapene startet etter bekymringsmeldingen skapte dårlig vær og lavt skydekke utfordringer for letinga.

– Det er et altfor stort område for å dekke det per fot eller firhjulinger, det er egentlig håpløst. Via HRS har vi rettet en henvendelse til Forsvaret om bistand av luftvingen på Bardufoss med et helikopter som kan gjøre en overflyvning over området. Det er lavt skydekke, men vi satser på at vi kan få god hjelp fra lufta, sier Baardsen.

Har ikke navn på ungdommene

Politiet hadde også en vanskelig oppgave da de ikke visste navnet eller mobilnummeret til ungdommene.

De fem ungdommene skal ha billetter til et fly som går fra Kiruna i morgen, og de fløy også inn til den svenske byen fra Tyskland.

Politiet i Sverige jobber nå med å få lister fra flyselskapet, for å kryssjekke de to avgangene mot hverandre.

– Da håper vi at vi får en god pekepinn på hvem de er, sier Baardsen.

Kan ha forlatt Nordkalotten

– Vi er i en undersøkelsesfase. Vi er i kontakt med svensk politi som sjekker om ungdommene har forlatt Nordkalotten, sier regionlensmann Andreas Nilsen i Målselv, Bardu og Balsfjord til NRK.

Politiet er også i kontakt med den tyske ambassaden i Oslo.

– Vi kan bekrefte at vi jobber med saken, men kan ikke gi noen informasjon utover det, sier Tanja Knittler pressekontakt hos den tyske ambassaden.

Disse hyttene kan de ha besøkt

Daglig leder i Troms turlag, Lin Olsen, forteller til NRK at hun så langt ikke har snakket med politiet om leteaksjonen.

Hun forteller at den vanligste ruta fra Lappjordhytta går via Altevatn og Gaskashytta videre til Vuomahytta, Dividalshytta, Dertahytta og så til Rostahytta. Derfra kunne de ha valgt enten Gappohytta på norsk side eller en hytte på svensk side av grensa. Deretter er neste logiske stopp på turen Goldahytta før det går an å velge å enten gå over fjellet før Kilpisjärvi eller til Treriksrøysa og ta båt over Kilpisvannet.

Ingen av turisthyttene i området er betjente.

– Men om de har vært på noen av hyttene har de forhåpentligvis skrevet seg inn i hytteboka, sier Olsen.

På mandag denne uken satte politiet i Telemark i gang en redningsaksjon etter en melding om at tre tyske speiderjenter var savnet i Norsjø. Jentene som hadde kommet seg bort fra gruppa si ble etter kort tid funnet i god behold.

Saken oppdateres