NRK Meny
Normal

– Føler at vi dro på påsketur med livet som innsats

Familien Rødberg la lørdag ut på påsketur fra Alta til hytta på Nyvoll i Finnmark. På strekningen mot Skillefjorden lå det flere store isblokker i kjørebanen.

Isblokker i Skillefjorden

Tone Rødberg og familien fikk ikke en behagelig start på påskeferien. Veien til hytta var full av store isblokker.

Foto: Tone Rødberg

– Da vi var på vei mot Nyvoll så vi på lang avstand at det lå flere store isblokker i veien. Det er tydelig at det er vann som har frosset nedover fjellsiden, og så falt som store klumper i veien. De var enormt store, sier Tone Rødberg til NRK.

På andre siden av Skillefjorden hadde det gått ras noen dager tidligere. På turen til hytta så familien flere områder med store isklumper i veien.

– På godt norsk synes jeg at det var helt for jævlig. Vår første tanke var om noen biler var tatt av isblokker lenger frem i veien, men det var det heldigvis ikke. Blir man truffet av en slik blokk, så er man ferdig. Jeg føler at vi dro på påsketur med livet som innsats, sier Rødberg.

Søndag morgen opplyser Statens vegvesen at Fylkesveg 883 Skillefjorden, på strekningen Leirbotnvatn-Sandvik er stengt på grunn av fare for ras.

– Følte oss ikke trygg

Det er regn og mildvær i store deler av Nord-Norge, som blant annet bidrar til at isen kalver.

– Vi følte oss ikke trygg da vi kjørte, vi så flere plasser hvor det hang store isblokker langs fjellsiden. Skillefjorden er ikke en trygg plass på denne tiden av året. Jeg tror det bare er tidsspørsmål før noen blir skadet på denne strekningen, forteller hun til NRK.

Kort tid etter at familien kom til området med isblokkene, ble det ryddet opp. Tone Rødberg skulle likevel ønsket at det ble gjort permanente tiltak for å sikre veistrekningen.

– Noe må gjøres synes jeg. Det er dumt hvis liv må gå tapt før det blir gjort noe, sier hun.

Isblokk

Tone Rødberg er redd for at de skal oppleve det samme på vei hjem fra påskeferie.

Foto: Tone Rødberg

Gruer seg til hjemturen

I området hvor familien har hytte bor det folk, samtidig som det er et populært hytteområde.

– Det er en trafikkert strekning. Hver gang vi ser skiltet Skillefjorden sitter vi med en klump i halsen. Folk må være forsikte, sier Rødberg.

Hun er glad for at de stoppet innom butikken for å kjøpe bleier til ungen sin, slik at raset var ferdig da de kom.

– Men vi ser ikke fram til turen hjem igjen. Det som hang igjen langs fjellsidene må ramle ned en gang. Det er ikke en god følelse å tenke på det, forteller hun.