Hopp til innhold

Svalbard: Styrker beredskapen ytterligere

Ekstreme nedbørsmengder har truffet Svalbard. Om lag 140 mennesker i utsatte områder av Longyearbyen er evakuert, og det er innført ferdselsforbud.

Stengte veier i Longyearbyen

Veien opp til Nybyen er en av mange veier som er stengt på grunn av nedbøren som er ventet på Svalbard i løpet av ettermiddagen og kvelden.

Foto: Torgeir Prytz / NTB scanpix

Sysselmannen på Svalbard valgte i samråd med NVE og Meteorologisk institutt å evakuere flere boliger og stenge flere veier på grunn av uværet mandag. Samme ettermiddag konkluderte Longyearbyen lokalstyre (LL), etter vurderinger med UNIS og NVE, med at det ikke er behov for å evakuere flere.

– Vi opprettholder evakueringen fram til ny vurdering tas tirsdag formiddag, sier sysselmann Kjerstin Askholt til NRK mandag kveld.

Sysselmannen har også gått ut med advarsel om å holde avstand til taubanebukkene som henger i Longyearbyen.

– Flere av taubanebukkene har varierende grad av stabilitet fordi det er råte i fundamentene. Ved svært store vindstyrker oppfordres folk til å ikke oppholde seg i nærheten, skriver de i et infovarsel til innbyggerne.

Frank Johnny Olsen om å bli evakuert på grunn av regn og vind i Longyerbyen.

Frank-Johnny Olsen er en av de evakuerte på Svalbard.

Enorme nedbørsmengder

Lokalstyrefolk jobber med evakuering

Her jobber ansatte hos Lokalstyret med evakueringen i Longyearbyen.

Foto: MARCUS KROGTOFT / NRK

Det er meldt store mengder nedbør på Svalbard, med opptil 50 millimeter regn i Longyearbyen. I fjellområdene ved kysten kan det komme opp mot 100 millimeter. I tillegg forventes det vind som kan blåse opp i storm fra sørvest i utsatte strøk.

– Det er uvanlig store mengder nedbør til Svalbard å være, og vi er jo vant med snø og kulde i november. Men NVE var helt klare på at så store nedbørsmengder kan resultere i ras og flom, sier Askholt.

Snøskredvarslingen, NVE, varsler om stor snøskredfare for områder over 700 meter over havet på Svalbard. I hovedsak vestlige deler av Spitsbergen, der det nå er faregrad 4.

Det evakuerte området Svalbard

Her er de evakuerte områdene markert.

Foto: Sysselmannen

– Det har tatt seg kraftig opp med regn de siste to timene. Det er fire grader og regner kraftig, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge, Geir Bøyum til NRK klokken 19:30.

Øker beredskapen i natt

Målingene ved Isfjord radio ytterst i fjorden på Svalbard viser at intensiteten har økt, og på Ny-Ålesund, nord for Longyearbyen, har det kommet 50 millimeter med regn til nå.

Det er ventet enda verre vær utover, og beredskapen vil derfor bli styrket utover kvelden – og natta, sier lokalstyreleder Arild Olsen til NRK.

Meteorologene oppdaterte klokken 21:30 at nedbøren er på det kraftigste nå i Longyearbyen, men har begynt å avta på Isfjord Radio.

– Vi vil ha aktiv vakttjeneste og kjører patrulje i Longyearbyen, opplyser sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo.

Han opplyser klokken 21:50 at det fortsatt kommer store nedbørsmengder og det er sterke vindkast i Longyearbyen. Det er ventet at regnet og vinden vil avta mot midnatt og at temperaturen vil synke utover natten.

Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre skal ha et nytt møte med NVE kl. 09.30 i morgen for å vurdere situasjonen.

Tom hovedgate i Longyearbyen

Ingen folk i gatene i Longyearbyen mandag kveld.

Foto: MARCUS KROGTOFT / NRK

86 studenter evakuert

Celine Hartmark Fjukstad er en av dem som må evakuere når uværet kommer til Longyearbyen.

Celine Hartmark Fjukstad er en av dem som er evakuert i Longyearbyen.

Foto: PRIVAT FOTO

Universitetet på Svalbard (UNIS) ble evakuert tidligere mandag, men her ble evakueringen avsluttet klokken 14:30. Likevel er 86 av studentene evakuert fra sine hjem, og to ansatte.

– Selve været oppleves ikke dramatisk, det er som forventet med mye regn og vind. Men konsekvensene av det hvis været får sand og stein til å løsne fra fjellsidene kan være dramatisk. Men ingenting tilsier at det skal skje nå, sier direktør for HMS og infrastruktur ved UNIS, Fred Skancke Hansen til NRK.

En av dem som må finne seg en annen plass å bo for natten er Celine Hartmark Fjukstad. Hun skal bo hos noen bekjente, så hun trenger ikke pakke så mye med seg.

– Det er klart det er litt ubehagelig, men jeg er glad Sysselmannen gjør dette for å være på den sikre siden, forteller Celine Hartmark Fjukstad.

Over 90 av de vel 140 evakuerte har ordnet seg bolig på egen hånd. I Facebookgruppen Ros og Info Longyearbyen dukker det stadig opp nye tilbud om sengeplass.

– Det har gått veldig bra, og nok en gang demonstrerer Longyearbyen styrke ved å være velkommen til sine naboer, sier lokalstyreleder Arild Olsen.

Sysselmann Kjerstin Askholt om situasjonen på Svalbard etter at noen er evakuert på grunn av været.

NRK følger ekstremværet på Svalbard hele kvelden.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark