Hopp til innhold

Studenter foretrekker å leie privat: – Ikke godt nok tilbud på studentboliger

Rundt 80 prosent av studenter i Tromsø velger å leie bolig privat, viser tall fra Studentsamskipnaden. Studentboliger med dårlig standard kan være en av årsakene.

Andrea Thorsen

Andrea Thorsen var ikke fornøyd med å bo i studentbolig, løsningen ble å leie privat sammen med en kompis.

Foto: Amalie Nygård Jakobsen / NRK

Flere byer i Norge sliter med at det er for få studentboliger i forhold til etterspørselen. Ifølge tall fra Studentsamskipnaden tyr de fleste i Tromsø til det private boligmarkedet.

Nye tall fra Norsk studentorganisasjon viser at færre enn 15 prosent av studentene i Norge vil ha mulighet til å bo i studentbolig i år. Dette er på grunn av at det er for få studentboliger i forhold til antallet studenter.

Ikke godt nok tilbud

Andrea Thorsen er en av dem som valgte å bo privat etter å ha tidligere leid studentbolig.

Jeg synes ikke tilbudet man får er godt nok, sammenlignet med det man kan finne på det private boligmarkedet, til samme pris.

Andrea Thorsen

De fleste av vennene hennes leier også privat.

– Jeg er litt kresen, og synes det er viktig å ha det fint rundt meg. Jeg har sett på en del av de eldre studentboligene som er gamle og slitte. Jeg bodde selv i en av de nye boligene, og standarden der var helt grei. Det kan til tider være mye bråk, og hvis man er heldig får man en bolig med eget bad.

Forstår at noen er misfornøyd

Leder i Studentparlamentet ved UIT, Ida-Elise Seppola Asplund, tror at søknadsprosessen og vanskeligheten med å få plass, kan være grunner til at flest studenter bor privat.

– Jeg har inntrykket av at mange snur seg til det private markedet, og mange har kanskje følt at prisen ikke samsvarer med tilbudet.

Daglid leder for Norges Arktiske Studentsamskipnad Hans Petter Kvaal, tror ikke misnøye med prisnivået og standarden nødvendigvis er årsakene til at mange velger å bo privat.

Hans Petter Kvaal

Daglig leder for Norges arktiske studentsamskipnad, Hans Petter Kvaal.

Foto: Privat

– Selvfølgelig har vi en del eldre boliger, og vi oppgraderer de eldste boligene nå. Vi bruker mellom 25–30 millioner i året på det. Stort sett synes studentene at standarden er grei, men at noen er misfornøyd, det kan jeg godt forstå, sier Kvaal.

Kan ikke gjøre alle fornøyd

Selv om Andrea selv ikke var fornøyd med å bo i studentbolig, mener hun at det også kan ha fordeler.

– Det er jo sosialt og kan selvfølgelig være fint for mange, men det passet ikke for meg, sier Thorsen.

Daglig leder for studentsamskipnaden understreker at man kan aldri gjøre alle fornøyd.

– Vi prøver så godt vi kan, og det er alltid noen som er misfornøyd, uheldig, eller at vi gjør feil. Vi må hele tiden prøve å gjøre det bedre, og det skal vi nok klare, sier Kvaal.

Ved UIT avdeling Tromsø har de gitt tilbud til 4174 studenter om studieplass til nå. Studentsamskipnaden har i overkant av 2000 studentboliger å tilby, og til høsten vil det være 240 nye boliger klare.