Stoppet soldatenes pubtur av hensyn til nyankomne flyktninger

Da 50 flyktninger kom til Øverbygd i Målselv lørdag bestemte Forsvaret at soldatene på stedet ikke fikk gå på pub i nabobygget. – Vi vet ikke hva disse menneskene har opplevd, og vil bidra til ro og fred, sier Hærens talsmann, Aleksander Jankov.

Filmcamp

Hit til Filmcamp i Målselv kom 50 flyktninger lørdag. Der er også stedets pub.

Foto: Filmcamp

Utestedet på Skjold ligger nemlig i den nedlagte Holmen leir, som i dag er Filmcamp. Det var også her de 50 syriske flyktningene ble innlosjert lørdag ettermiddag.

– Ledelsen på Skjold har tatt en klok og medmenneskelig beslutning. Vi skal naturligvis gå i dialog med både kommunen og de som administrerer mottaket etterhvert, men fant det naturlig å bidra til at flyktningene fikk etablere seg i ro og trygghet uten festing og øldrikking inne på samme område, forteller Jankov.

Aleksander Jankov

Talsmann i Hæren, Aleksasnder Jankov.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

– Skuffet over manglende informasjon

Britt-Inger Heggelund driver utestedet som har midlertidig tilhold i Skjold leir. Hun er skuffet.

– Vi var jo forberedt på mye folk her i kveld, og har bemannet etter det. Nå blir det veldig rolig her, sier hun og forteller at en god kveld lett kan medføre 120.000 i omsetning.

– Men skjønner du ikke at Forsvaret vil ta hensyn til nyankomne flyktninger?

– Joda, forsåvidt gjør jeg det. Men myndighetene har jo godkjent Filmcamp som mottak, og alle vet jo at her er et utested. Dessuten kunne jo Forsvaret ha informert meg på forhånd, så hadde jeg vært forberedt.

Nå håper Britt-Inger Heggelund at soldatenes pub-nekt ikke blir langvarig.

– Da kan jeg bare legge ned her, sier hun.

Tror folk skjønner

Hærens talsmann sier han tror folk vil skjønne at de har gjort dette kun av respekt for mennesker som kanskje har hatt en strabasiøs ferd og der bakgrunnen er ukjent.

– Eventuelle kritikere vil nok se annereldes på det når de får klarhet i alle sidene av denne saken, sier Aleksander Jankov.