NRK Meny
Normal

Nå starter arbeidet med ny grensestasjon

Etter å ha ligget på is i over to år, starter nå arbeidet på tomta til den nye grensestasjonen på Storskog.

Grenseovergangen på Storskog

Denne stasjonen på Storskog vil bli erstattet av en ny og større stasjon i framtiden. I morgen starter arbeidet på tomta etter to års ventetid.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Statsbygg bekrefter nå at de allerede i morgen vil gå i gang med klareringen av tomta på Storskog, der den nye grensestasjonen mot Russland skal ligge.

Personell fra Forsvarets operative hovedkvarter skal rydde tomta for eksplosiver fra krigens dager.

– Siste nytt er at vi og Forsvaret har fått et oppdrag fra Justisdepartementet om å starte klarering av tomten på Storskog. Da er det Forsvarets operative hovedkvarter som har arbeidet med lokalisering og registrering av tomten og de vil starte da i morgen faktisk, 28. august klokken tolv. En gledelig nyhet, nå kommer vi i gang, opplyser kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim hos Statsbygg.

Ekstraregning på en halv milliard

Det var NRK Nordnytt som i juni avdekket at Forsvarsbygg ryddet sin tomt på en langt rimeligere måte enn det Statsbygg hadde planer om å gjøre.

Den ligger 700 meter unna den planlagte grensestasjonen, hvor forsvaret bygger en soldatforlegning. Prislappen på tomteryddinga kom på rundt en million kroner.

Statsbygg ville derimot bruke fjernstyrte gravemaskiner til jobben, noe som ga prosjektet en ekstraregning på nær en halv milliard kroner. Hele utbygginga ble så dyr at det i over to år har ligget på is.

Hege Njaa Aschim

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim hos Statsbygg bekrefter i dag at ryddinga av tomta til den nye grensestasjonen starter opp i morgen.

Foto: Mette Randem / Mette Randem

På ingen andre byggeprosjekter i Sør-Varanger har man sett behovet for denne svært dyre metoden. Men nå har Statsbygg gått i samarbeid med Forsvarsbygg for å komme i gang.

– Ja, det har tatt tid. Det har ikke vært enkelt å prosjektere og er heller ikke like enkelt å finne de beste metodene for å utføre jobben, men i samarbeid med Forsvaret, så har vi fått til det. Og det er vi veldig glad for, sier Aschim hos Statsbygg.

Bytter ut fjernstyrte gravemaskiner

Etter samarbeidet på tomta til den nye grensestasjonen kom på plass, er nå de fjernstyrte gravemaskinene byttet ut med en billigere løsning.

Vi skal jobbe med metalldetektorer og minesøkere, og drive såkalte overflatesøk hvor de da kan sjekke om det er metall eller eksplosiver i bakken. I tillegg til å registrere disse funnene så skal de også fjerne eventuelle eksplosiver som ligger maks 30 meter under bakken, sier Hege Njaa Aschim.

Hvorfor kom man ikke på denne løsningen tidligere?

– Det er mange løsninger som har vært oppe og diskutert, så er det mange faktorer som også skulle klaffe sammen så man kunne få til en løsning som alle kunne jobbe med. Det har vi fått til nå, og det er vi veldig glade for, forteller Aschim til NRK.

Politimesteren i Øst-Finnmark krever en ny undersøkelse av grunnen der den nye grensestasjonen på Storskog skal bygges.
Statbygg baserte sin risikovurdering på en ekspolsivbefaring som ble gjort gjort midt på vinteren. 
Forsvaret advarte om at det var lite hensiktsmessig å gjøre det på det tidspunktet.

Krevde ny gjennomgang

Etter saken ble kjent kom også flere politikere på banen og reagerte på de store ekstrakostnadene.

Dette førte til at departementet tok tak i saken.

– Nå har regjeringen via revidert nasjonalbudsjett fått en direkte arbeidsordre fra Stortinget om å ta saken på alvor og komme fram til konseptvalgutredningen, sa Frank Bakke-Jensen etter prosjektet ble kritisert.

En av de tingene som ble reagert mest på var at Statsbygg sin beslutning var basert på en befaring av området på vinterstid, mens området var dekket av store mengder snø.