Sparer krefter med jul i utlandet

Finn-Hågen Krogh valgte å spare kreftene før årets Tour de Ski, og ble like godt i Sveits over jul.

Finn-Hågen Krogh

Finn-Hågen Krogh da han ble nummer 18 i Tour de Ski for herrer i Cavalese, Val di Fiemme, i Italia i januar.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Da NRK ringte Finn-Hågen Krogh for å spørre hva han gjør i jula, viste det seg at skiløperen befinner seg i Davos i Sveits – hvor han tidligere i desember endte som nummer fem i verdenscupen.

Sammen med flere andre norske skiløpere valgte finnmarkingen å spare på kreftene ved ikke å reise hjem til jul.

– Tour de Ski starter 28. desember. Jeg fant ut at det blir litt mye reisetid om jeg skulle komme meg helt opp til Alta til jul. Da er det bedre å slappe av her. Vi er et lite gjeng som bestemte oss for å bli og spare på kreftene, forteller Krogh.

Koselig julestemning

Sammen med Martin Sundby, Sjur Røthe og Pål Golberg feiret Finn-Hågen Krogh julaften tirsdag. Og selv om tradisjonene brytes, kan det fortsatt bli en fullgod jul.

– Vi har hatt det veldig koselig her. Martin Sundby har familien her, så de stod for julematen. De er her med barn, og han hadde både mor og svigermor på besøk. Så det ble god julemat og en optimal julekveld i godt lag, forteller Krogh.

Selv om det ikke ble helt tradisjonstro julemat som stod på bordet, var det ikke langt unna.

– Maten må kunne sies å være tett opp mot norsk tradisjon med forskjellige pølser, potet, surkål og noe svinekjøtt som ikke var så ulikt ribbe egentlig. Kanskje litt mindre fett, sier Krogh.

Finn-Hågen Krogh

Finn-Hågen Krogh valgte å feire jul i Sveits, i stedet for å ta den lange reisen hjem til Alta og Finnmark like før Tour de Ski.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Gaver og skiglede

Det ble heller ikke tomt under treet for langrennsgutta på juletur, for julegaver hadde de tatt med seg hjemmefra.

– Jeg fikk en sekk med gaver fra mor før jeg reiste nedover, så helt tomt ble det ikke. De andre gutta hadde også gaver med seg.

Å feire jul i Sveits er ikke så annerledes enn å feire i Norge. Men for Hågen Krogh som er fra Finnmark er det rart med sol i disse juletider.

– Jeg er jo vant til at det er mørk når det er jul, og her skinner jo sola hele dagen. Det er nesten mer som nydelig norsk påskevær, med skiforhold som er helt topp. Men jeg savner jo familien litt da, det skal innrømmes, sier Krogh som er fra Tverrelvdalen i Alta.

Selv om Krogh lader batteriene før Tour de Ski, er det ikke den konkurransen som er førsteprioritet for det nye året.

– OL er hovedmålet i år, så det er i bakhodet når Tour de Ski går av stabelen. Men jeg tar en dag og en konkurranse av gangen, avslutter han.