NRK Meny
Normal

Snart heves Western

Vraket etter fiskebåten Western blir hevet til uka. Fiskebåten gikk ned på uforklarlig vis i 1981, på tur fra Lovund til Myken på Helgelandskysten.

Western
Foto: Privat

- Håpet er at heving av disse vrakrestene i tillegg til heving av trålbakken, skal gi opplysninger som kan vise seg å være av betydning i arbeidet for å finne årsaken til forliset, sier fylkesrådsleder i Nordland, Odd Eriksen.

Hevingen er spleiselag mellom Nordland fylkeskommune, Sveins Minnefond på Bolga og Nordland fylkes fiskarlag.

Fylkesrådet i Nordland vedtok tidligere i september - i forståelse med de etterlatte - å heve trålbakken fra fiskebåten som forliste i 1981, på tur fra Lovund til Myken.

Håpet er at hevingen av vrakdelene skal gi svar på om mystiske hull i skroget skyldes prosjektiler eller om de har en naturlig forklaring. Men Eriksen er skuffet over at granskningskommisjonen ikke ønsker å undersøke vrakrestene.

- Jeg konstaterer at Justisdepartementet og kommisjonen ikke ønsker å ta noe som helst slags initiativ for heving av vrakrester fra Western. Det beklager jeg, sier Eriksen.

Heves neste uke

Men ifølge Eriksen vil kommisjonen fortsatt ha mulighet til å undersøke vrakrestene, dersom de ønsker.

- Hvis kommisjonen ønsker å se på de vrakrester som tas opp, så vil det være særdeles ønskelig, avslutter Odd Eriksen.

Etter planen skal Western heves i løpet av neste uke. Men blir været bra, starter forberedelsene allerede i helga, sier Einar Nordnes i Seløy Undervannsservice til NRK.

- Det vil ta tre til fire dager å få opp vrakdelene, sier Nordnes.