NRK Meny
Normal

Sølvi fra Harstad med sin sjuende diktsamling

Det er 20 år siden hun debuterte, nå kommer den sjuende diktsamlingen til den produktive Harstad-forfatteren Sølvi Ytterstad.

Sølvi Ytterstad

Sølvi Ytterstad med sin ferske diktsamling. Bak: Musikerene Ann-Sofie Godø og Runa Bergsmo fra Kultur i Troms.

Foto: Martin Mortensen / NRK

- Det aller første diktet kom på radio i 1991. Siden den gang har jeg fått mange muligheter til å nå ut med diktene mine, smiler kunstneren. Både Balsam, Mellom himmel og jord, Ønskediktet og Naturens verden har brukt diktene som jeg selv har lest inn.

Denne gangen gir hun en bok med nye og gamle dikt.

– Ja, jeg har valg ut noen av de mest brukte diktene og en del nye. Det er blitt en fin blanding, sier hun.

Gudsjelovlandet

Gudsjelovlandet

Slik ser forsiden til nyboka ut

Foto: Martin Mortensen / NRK

Tittelen på boka, "Gudsjelovlandet" er et ord forfatteren sjøl har snekra sammen.

– Jeg syns det er en fin beskrivelse. Vi har et viktig land, vi har en viktig landsdel. Så kan det bli opp til hver enkelt å vurdere om "Gudsjelovlandet" begrenser seg bare til Nord-Norge, eller om de også vil ta med resten av landet. Jeg mener hele norge fortjener betegnelsen.

Delikat innpakning

Og for første gang har hun brukt en profesjonell fotograf til å illustrere diktene.

– Tidligere har jeg brukt egne bilder, men denne gangen tok jeg kontakt med fotograf Trym Ivar Bergsmo. Han tente på i ideen, og så var vi i gang. Resultatet er blitt gode ord i en delikat innpakning.

Forfatteren forteller at Trym Ivar leste diktene og deretter gikk gjennom sitt billedarkiv for å finne bilder som passet til teksten. Så tok de en felles avgjørelse på hva de skulle bruke. Men enkelte tekster krevde nye bilder.

Sølvi Yterstad

Ordene får støtte av vakre bilder, tatt av fotograf Trym Ivar Bergsmo.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Se på dette, sier hun oppglødd, og peker på et bilde av fuglevikker hyllet inn i regndråper. Et bilde som illusterer ditktet "Latterbobler og gråtevann".

– Trym fortalte meg at dette bildet handler om korte øyeblikk. Han kom ut på enga og så disse vakre blomstene med regndråper på. Like etter bildet ble tatt, hadde vinden tørket ut vanndråpene.

Lørdag vil forfatteren fremføre diktene i Galleri Nord-Norge, tonesatt av trioen Arctimus fra Kultur i Troms.