NRK Meny
Normal

Antonsen sjokkerte med joik i kirka

Menighetsrådet i Kautokeino blir strengere på hvem som for holde konsert i kirka, etter at Ole Edvard Antonsen joiket der på søndag.

Ole Edvard Antonsen, jurymedlem for Toneprisen 2013

Ole Edvard Antonsen fremførte en slags joik i kirka i Kautokeino på søndag. Nå reagerer menighetsrådet.

Foto: NRK / NRK

– Jeg var til stedet under konserten, og ble både sjokkert og såret, sier leder i menighetsrådet i Kautokeino, Inga Gunhild Buljo Kemi, til NRK.

Søndag var den verdenskjente trompetisten Ole Edvard Antonsen i Kautokeino for å holde konsert i kirka.

Som en del av konserten fremførte Antonsen og bandet en egen joik.

– Vi tillater ikke joiking i kirka. Det er ikke en naturlig del av det kristne livet, slik vi ser det, sier Kemi, og viser til menighetsrådets bestemmelser for utlån av kirka. Der kommer det frem at joiking ikke er tillatt i menighetsrådets kirker.

Strengere regler

Inga Gunhild Buljo Kemi

Inga Gunhild Buljo Kemi forteller at joik ikke er tillatt i kirkene i Kautokeino menighet.

Foto: NRK

Nå vil de bli mye strengere på hvem de gir tillatelse til å arrangere konserter i kirken.

– Vi må stramme inn våre rutiner når det gjelder utlån av kirken. I fremtiden vil det nok bli vanskeligere å arrangere konserter der. Om det blir tillatt i det hele tatt har vi ikke bestemt oss for ennå, men det vil bli problematisk å overbevise meg til den slags, sier Kemi.

Ment som en hyllest

Ole Edvard Antonsen synes det er trist at menighetsrådet reagerer på det viset.

– Konserten jeg holdt heter "Musikalske landskap" og beskriver mine musikalske opplevelser av ulike kulturer. Innslaget de reagerte på er ikke en joik, men jeg prøver å illustrerer et uttrykk jeg synes er flott. Det er ment som en hyllest til den samiske kulturen, Finnmarksvidda og Finnmark, sier han.

– Har du forståelse for at de reagerer som de gjør?

– Jeg respekterer det, men har ikke forståelse for det. Det var en del av et musikalsk uttrykk, og det var aldri meningen å såre eller krenke noen, sier han.