NRK Meny
Normal

Sebastian (12) fant ikke fire, ikke fem eller seks, men SYV ganger lykke

Troen om firkløveren som bringer lykke kjenner «alle» til, men hva med en syvkløver? Sebastian William Berg fant en helt sjelden versjon av den kjente kløveren.

Sebastian William Berg

12 år gamle Sebastian William Berg tror syvkløveren har en stor verdi, og har tatt godt vare på den.

Foto: Privat

– Jeg tenkte egentlig ikke på det som veldig stort, jeg var mer opptatt av at jeg hadde slått ny rekord i antall blad på en kløver. Jeg overrasket da jeg fant ut at sjansen for å finne en syvkløver er 1:250.000.000, sier 12 år gamle Sebastian William Berg.

Tromsøgutten var på sykkeltur med familien da han stoppet opp etter et par kilometer, så ned på bakken, og fant en samling kløvere.

syvkløver

Syvkløveren Sebastian fant har tydelig syv blader.

Foto: Privat

– Jeg så først to firkløvere og en femkløver. Når jeg rotet litt på bakken, fant jeg syvkløveren, og da måtte jeg bare plukke den. Jeg tok den med meg hjem og tørket den og presset den, sier Berg.

Han har undersøkt på internett, og mener sjansen for å finne syvkløver er mye mindre enn å vinne Vikinglotto.

Vil ikke ønske seg noe

12-åringen vil ikke kategorisere seg som en samler, men han har lett etter forskjellig typer kløvere en stund. Han forteller at han anslagsvis har funnet rundt 100 firkløvere, 10–12 femkløvere og en sekskløver. Og nå altså en syvkløver.

– Tror du den bringer lykke?

– Nei, jeg er ikke overtroisk. Syvkløver betyr vel egentlig evig lykke har jeg hørt, men jeg tror ikke på det, sier Berg.

– En syvkløver er jo så sjeldent at jeg ikke kommer til å nappe av et blad for å ønske meg noe. Da mister jo kløveren verdien, og den kan jo kanskje være verdt mye.

Kristian Nyvoll gartner botanisk hage

Gartner i Botanisk Hage i Tromsø, Kristian Nyvoll, sier det er et spesielt funn.

Foto: NRK

Syvkløver et uvanlig funn

Den folkelige tradisjonen med at fire bladfliker på en firkløver er et lykkeblad, er en kjent ting. Men syvkløver, det er uvanlig, sier gartner i Arktisk-alpin botanisk hage i Tromsø, Kristian Nyvoll.

– Jeg har aldri sett en syvkløver før. En gang som guttunge fant jeg en firkløver, men den var jeg så uheldig å miste som guttunge, sier gartneren muntert.

Nyvoll sier det er et spesielt funn, men at det skjer nå og da.

– Jeg vet ikke hvilken art dette tilfellet opprinnelig har vært. Det som trolig har skjedd er at to blader ikke har skilt lag, og bare fortsatt og vokst sammen. Da får du flere bladfliker, sier gartneren.

Han forteller at en vanlig kløver har tre bladfliker, uansett hvilken art den stammer fra.

– Det er ikke vanlig at blader vokser sammen på denne måten, og man må leite lenge for å finne en firkløver. Når denne gutten har funnet en syvkløver, er det veldig godt gjort, sier Nyvoll.