NRK Meny
Normal

– Russland kan ødelegge forholdet til Norge

Utenriksminister Børge Brende tror samarbeidet med Russland i nordområdene fortsatt kan være godt, men da kan ikke russerne gå sterkere inn på Krim.

Børge Brende

Børge Brende følger spent med på hva som skjer på Krim. Utenriksministeren frykter Russlands handlinger kan ødelegge forholdet til Norge.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Torsdag kunngjorde utenriksminister Børge Brende at regjeringen gir 150 millioner kroner til Innovasjon Norge i perioden 2015–2019. Pengene skal brukes på næringslivsprosjekter i nordområdene.

– Det gjelder viktige prosjekter i samarbeid med andre nordiske land, Russland og Arktis generelt, sier Brende til NRK.

Utenriksminister Børge Brende ga torsdag 150 millioner til nordområdesatsingen. han tror samarbeidet med Russland holder seg godt, så lenge naboen i vest ikke øker sin militære innsats i Ukraina.

Utenriksminister Børge Brende offentliggjorde torsdag at regjeringen skal gi 150 millioner til nordområdesatsingen. Han tror samarbeidet med Russland holder seg godt, så lenge naboen i vest ikke øker sin militære innsats på Krim.

Russland kan ødelegge

Han mener den spente situasjonen på Krim kan påvirke samarbeidet med Russland.

– Russland har brutt folkeretten og tatt en del av et annet Europeisk land. Det må vi reagere på. Vi kan ikke akseptere brudd på folkeretten, sier Brende.

– Jeg håper og tror at Russland er tjent med å videreføre Folk-til-folk-samarbeidet i nord. Mange norske bedrifter har investert mye i Russland, og omvendt. Jeg tror vi skal klare å håndtere dette og opprettholde det gode samarbeidet, men det forutsetter at Russland ikke trapper opp militært på Krim.

– Viktig for begge

Folk-til-folk-samarbeidet er et av flere samarbeid mellom landene i nordområdene. Det handler om å sikre gode levevilkår, både med tanke på arbeidsplasser og helsetilbud, og gode muligheter for kulturtilbud og deltakelse i samfunnet.

Selv om situasjonen på Krim kan bli utslagsgivende for arbeidet fremover, mener Brende at forholdet med Russland er bra det per i dag.

– Samarbeidet med Russland er viktig for Norge, og viktig for Russland, og foreløpig fungerer det bra, sier Brende