NRK Meny
Normal

Russerne vil ha norsk hjelp til å finne fly og besetning i Finnmark

Russland vil ha norsk hjelp til å finne krigsflygere som forsvant utafor Berlevåg for 70 år siden. Og detaljene rundt havariet er det en lokalhistoriker i Kirkenes som sitter på!

Soviet torpedo-A-20G "​​Boston"

Et fly av denne type forsvant i havet ved Tanahorn 15. september 1944. Nå vil russerne ha norsk hjelp til å finne det og eventuelt heve det.

Foto: albumwar2.com

15. september 1944 tar åtte torpedofly av fra en sovjetisk base i jakten på mulige fiendtlige fartøy langs kysten av Finnmark.

Et av flyene som bedriver fri jakt på tyske skip finner en tysk konvoi på vei fra Berlevåg til Honningsvåg, men lykkes ikke i sitt oppdrag.

Flyet, en Douglas A 20G blir skutt ned og ei besetning på fire forsvinner i havet nordvest av Tanahorn. Piloten hadde bare en måned før fått utnevnelsen "Helt av Sovjetunionen" og het Jevgeni I. Frantsjev.

Nå vil russiske myndigheter ha norsk hjelp til å finne og eventuelt heve flyet og de omkomne.

Det var ABC-nyheter som først omtalte henvendelsen fra den russiske ambassaden til det norske Forsvaret.

Stor betydning

Til nettstedet sier den russiske ambassadøren i Norge, Viatsjeslav Alfredovitsj Pavlovskij at det vil ha stor betydning for alle som kjempet mot fascismen dersom flyet og besetningen blir funnet.

– Jeg erkjenner også at det ikke er veldig enkelt og vil kreve store økonomiske ressurser. Vi kan derfor ikke kreve noe. Vi kan ikke insistere, men vi spør våre norske venner og partnere om de kan gjøre noe, tilby oss noe, sier han.

Full oversikt

Og hva som skjedde med flyet i detalj er det lokalhistoriker Rune Rautio i Kirkenes som vet.

– Jeg fikk en henvendelse via luftfartsmuseet i Bodø. Og jeg har jo lenge jobbet med å kartlegge detaljer om hva som skjedde på nordfronten under andre verdenskrig. Ved hjelp av tyske loggbøker fra en minesveiper og russiske arkiver har jeg funnet ut omtrent hvorhen dette flyet ble skutt ned. Og stedsangivelsen er såpass nøyaktig at det burde være mulig å finne, forteller Rautio til NRK.

Rune Rautio

Lokalhistoriker Rune Rautio har funnet detaljer som kan bidra til å lokalisere ned nedskutte sovjetiske flyet.

Foto: Allan Klo/NRK

Aldri opplevd før

Rautio forteller at han aldri tidligere har fått lignende henvendelser med spørsmål om opplysninger.

– Men det er jo veldig interessant, og jeg tror at noe av bakgrunnen kan være at denne piloten hadde fått utnevnelsen "Helt av Sovjetunionen",og at kanskje familien har bedt russiske myndigheter om hjelp til å finne ut hva som har skjedd med deres nærmeste, tror Rautio.

Han sier det svært ofte har vært slik at disse flyene bare forsvant sporløst når de ble skutt ned, men at det spesielt etter Sovjetunionens fall har blitt mer vanlig å forsøke å finne ut mer om hva som skjedde under krigen.

Uproblematisk

Det norske Forsvaret har ikke besvart den russiske forespørselen, men bekrefter overfor ABC-nyheter at henvendelsen er mottatt.

– Jeg tror det ville vært en god anledning for et godt samarbeid dersom russerne fikk norsk bistand, mener Rune Rautio.

– Dette handler jo ikke om politikk, men om humanisme. I et mellomfolkelig perspektiv så ville dette bare være en vinn-vinn-situasjon, mener lokalhistorikeren.