Reagerer sterkt på million-frieri

– Vi har langt større økonomiske muskler enn fylkespolitikerne i Nordland, sier rektoren ved UiT, som reagerer sterkt på Nordlands millionfrieri til Høgskolen i Narvik.

Høgskolen i Narvik

Fylkesrådet i Nordland lover Høgskolen i Narvik 50 millioner i utviklingsstøtte dersom de blir værende i Nordland.

Foto: Grethe Einarsen

– Jeg er svært overrasket over at Nordland fylkeskommune ikke har respekt for et nærmest enstemmig vedtak i styret ved høgskolen, sier Anne Husebekk, rektor ved UiT Norges Arktiske Universitet.

Anne Husebekk

Anne Husebekk håper fortsatt på fusjon med Høgskolen i Narvik.

Foto: Marita Andersen / NRK

Hun er overrasket over at Nordland fylkeskommune blar opp 50 millioner kroner i håp om at Høgskolen i Narvik blir i Nordland.

Ser mot nord

Onsdag bestemmer NTNU i Trondheim seg om de vil fusjonere med Høgskolen i Narvik. Institusjonen har et styrevedtak om at den vender nesa nordover mot Tromsø dersom NTNU ikke vil samarbeide med dem.

– Hvis NTNU avviser Narvik, så har Høgskolen sagt at UiT Norges Arktiske Universitet er alternativ to, og det forholder vi oss til, sier fylkesrådsleder Line Fusdahl til NRK.

Kan bli tvangsfusjonert

Det var i fjor sommer at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen satte i gang en prosess for å redusere antall høgskoler og universiteter i landet.

Institusjoner som vil fortsette alene og som Kunnskapsdepartementet ikke mener er sterk nok til det, kan bli tvangsfusjonert.

Ser mot Tromsø

Rektor Arne Erik Holdø ved Høgskolen i Narvik

Rektor Arne Erik Holdø ved Høgskolen i Narvik legger ikke skjul på at 50 millioner kroner fra fylkesrådet i Nordland er et bidrag som vil bli nøye vurdert.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Rektor Arne Erik Holdø ved Høgskolen i Narvik legger ikke skjul på at summen fra fylkesrådet i Nordland er «betydelig».

– Nå skal vi ha et ekstraordinært styremøte hvor det vil være naturlig å drøfte om vi skal endre vedtakene som er gjort, sier rektoren.

Også styreleder Åge Danielsen ved Høgskolen i Narvik kaller tilbudet sjenerøst.– Det er slike tilbud Nordland trenger. Nå skal styret diskutere hva vi gjør med dette tilbudet, sier Danielsen.

Vil beholde høgskolen

– Dersom den strategiske ledelsen ved Høgskolen i Narvik etter høgskolereformen blir tungt forankret i Narvik, ønsker vi å være med å bidra økonomisk for å bygge opp den teknologiske utdanningen med sikte på at det skal være Nord-Norges vitenskapelige høgskole. Det sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) til NRK.