Rådmann ga selskap ulovlig kontrakter til over 20 millioner kroner

Gjennom flere år har rådmann Hans Erik Wilhelmsen i Vardø kommune gjort gjentatte brudd på loven om offentlig anskaffelser.

Flerbrukshus

I mai fikk Vardø kommune en bot på 680.000 kroner for lovbrudd i forbindelse med byggingen av det nye flerbrukshuset i byen.

Foto: Robert Lundgren/NRK

I mai avslørte NRK at Vardø kommune, gjennom rådmann Hans Erik Wilhelmsen, kunne ha gjort flere brudd på loven om offentlig anskaffelser. Vardø kommune hadde gjennom flere år gitt kontrakter på prosjekter og byggeledelse til firmaet FAK Prokuria AS for over 20 millioner kroner. Det uten at sakene var sendt ut på anbud.

Den gangen fortalte rådmannen at det fantes dokumenter som kunne bevise en anbudsprosess, men at han ikke hadde de tilgjengelig der og da. I dag, fem måneder senere, når NRK etterspør hvor dokumentene blir av, får vi etter flere henvendelser en sms fra Wilhelmsen, der han skriver.

«Når det gjelder innsyn, mener jeg å ha oversendt tilgjengelige dokumenter. Vardø kommune har i sånn måte, ikke mer å tilføye».

Les også: Lyste ikke ut byggeprosjekter i Vardø kommune

Svekket tillit

Den dokumentasjonen som NRK har fått sendt over, viser ingen bevis på at det har foregått en anbudsprosess.

Nå reagerer Høyre og SV på det som NRK legger fram. De krever at rådmannen legger fram papirene.

– Vi reagerer veldig sterkt på å få slike opplysninger. VI har bestemt oss for å skrive et brev til Rådmannen, for å få hans redegjørelse av det som har kommet fram, og at han legger fram de papirer som finnes i de sakene som er avdekket nå, sier gruppeleder i Vardø Høyre, Rudolf Vardemann.

Kiberg skole

Kiberg skole ble i fjor solgt for 300.000 kroner – uten budrunde

Foto: Arnstein Jensen

– Har dere fortsatt tillit til Rådmannen i Vardø kommune?

– Hvis saken har det omfanget som det er påstått til nå, så skal det i alle fall finnes en god forklaring hvis vi skal ha det, opplyser Vardemann.

Lasse Haughom

Ordfører Lasse Haughom (Frp).

Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK


Rådmann i Vardø, Hans Erik Wilhelmsen ville ikke stille til noe intervju, og ordfører Lasse Haughom har ikke besvart NRKs hendelser i denne saken.

Les også: Ga millionoppdrag uten anbud

Tok opp henvendelse i formannskapet

Onsdag var det møte i formannskapet i Vardø kommune, og da skal rådmann Wilhelmsen ha tatt opp NRKs henvendelser ifølge Rudolf Vardemann.

– Det ble tatt opp på bakgrunn av at NRK har tatt kontakt med byens politikere. Der regjorde rådmannen muntlig for disse sakene, men det er vi ikke fornøyd med. Redgjørelsen var muntlig og innehold mye detaljer som vi ikke fikk med oss. Derfor vil vi ha dette skriftelig, sier Vardemann.

– Hvordan opplevdes dette?

– Det opplevdes som litt ubehagelig, meddeler Vardemann.

Solgte uten budrunde

Kommunen har tidligere innrømmet at de ikke tar så alvorlig på anbudsreglene, som da de solgte Kiberg skole i fjor for 300.000 kroner uten budrunde. Den gang kommenterte ordføreren kritikken slik:

– Skulle vi kjørt på nytt igjen anbudsrunder og ditt og datt, da hadde det bare forsinket alt sammen. Da kunne det hende at alt gikk i vasken. Nå er det på plass, så får vi bare ta den kritikken som kommer. Den er jeg beredt på å ta, for å si det rett ut, sa ordfører Lasse Haughom.